агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Явор Куюмджиев: Зимата ще бъде скъпа и студена

Енергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които – 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. – втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% – около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети”. Това заяви бившият енергиен министър Явор Куюмджиев пред БНТ.

seo-blog7

“Имаме “Северен поток”, имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и “Турски поток”. Там не се намалява нищо, обратното – увеличава се капацитетът заради по-високите заявки на Унгария. През украинската мрежа има два клона – Полша и Словакия. Полският клон е затворен заради санкциите, словашкият работи наполовина заради отказа на Украйна да използва половината капацитет.”

По думите му европейците сами си причиняват мъки с газа, а логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл.

“В днешно време “Булгаргаз” или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва – европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда – милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия

По думите му няма да има “общи доставки” на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество, уточни Куюмджиев.

“Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света?”, попита той.

Вижте още:  Нова година със стар бюджет - ще се разберат ли партиите?

Кюуюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече няма свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

гръцки преводач Добрич

“Ще цитирам Милен Керемедчиев – доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление.”

“Трети месец се извършва брутално закононарушение – в средата на месеца цената на газа се определя със задната дата”.

По негови думи остраняването на председателя на КЕВР е поредица от грешки не само на управляващите, но и на тези преди тях.

“В предишния формат на КЕВР имаше зам.-председатели, които можеха да заместват председателя, ако той не може да изпълнява задълженията си. Можеше да има сега зам.-председатели които да вземат законови решения, но няма. Съществува вариант да се назначи човек, който да е изпълняващ длъжността председател, но това вероятно ще породи нападки и съдебни спорове”, каза още Куюмджиев.

Според него “Булгаргаз” ще поиска по-висока цена на газа за август, но не знае в какви граници.

Източник: