агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Задава се бурен пазар на камери за автомобили

Регулациите за безопасност стимулират въвеждането на камери в колите
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на дигитални камери за автомобили от всякакъв вид и размер ще достигне стойност от 11,3 милиарда долара към 2026 г. За сравнение, през 2021 г. той се оценява на 6,8 млрд. долара. Това означава среден годишен темп на растеж от 10,4% през идните пет години. Леките автомобили ще имат най-голям принос за този растеж.

Нарастващият интерес към автоматизиране на шофирането стои в основата на растежа на пазара на камери за автомобили, според анализаторите от Markets and Markets, които обявиха данните в новия си доклад „Пазар на автомобилни камери”.

Фактори за растежа

Изследователите са анализирали тенденциите в търсенето на камери според тяхното приложение (ADAS*, помощ за паркиране), вид изглед (моно, съраунд и огледало за обратно виждане), технология (термична, инфрачервена и цифрова), ниво на автономност (L1, L2&3, L4, L5), както и тип и клас превозно средство.

Заедно с търсенето на системи за автоматизация и облекчаване на шофирането все по-голям интерес има към полуавтономното и автономното шофиране. Важен фактор е и фокусът върху усъвършенстваните системи за безопасност. Към всичко това, според анализаторите, следва да се добави и увеличаването на разполагаемия доход на потребителите.

гръцки преводач Добрич

Фактори, които ще влияят на пазарните тенденции при автомобилите, в частност на дигиталните системи и вградените камери, са все по-стриктните регулации за безопасност на превозните средства и техните пътници или товари. Новите норми, създавани с цел намаляване на произшествията, ще играят основна роля за възприемането на автомобилните камери в бъдеще.

Вижте още:  Военните подготвят за употреба дрон-камикадзе

Помощ за паркиране

Докато очакваме автономните автомобили да дойдат и да ни возят, засега се налага сами да управляваме колите си. Затова автомобилните камери са особено ценни за системите за помощ при паркиране. Това остава най-големият сегмент на пазара на автомобилни камери.

Правителствените регулации и нарастващото навлизане на функциите, базирани на камери, са сред основните фактори, движещи този сегмент. Например, неотдавна правителствата на САЩ и Канада въведоха задължително използване на камера за задно виждане поради предимствата ѝ от гледна точка на безопасността. Канада направи системите с камери за задно виждане задължителни за всички нови нови автомобили от май 2018 г.

Леките автомобили – най-бързо растящ пазар

От гледна точка на типа превозно средство леките автомобили ще имат най-голям принос за ръста в търсенето на автомобилни камери. Повишеното търсене на системи за безопасност е свързано с подобряване на стандартите за пътна безопасност, реформите в законодателството и информираността на потребителите.

Освен това няколко страни в Европа, Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион въведоха регулации, които налагат включване на различни видове ADAS в сегмента на леките автомобили.

Наред с това стандартът на живот се подобрява в редица страни. Това води до повишено търсене на луксозни превозни средства. ADAS вече са интегрална част от луксозните автомобили – като стандартен пакет. Това също допринася за растеж на пазара на автомобилни камери при леките автомобили.

Най-големият пазар

Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да има най-голям пазарен дял до 2026 г., следван от Европа и Северна Америка. Тук има три фактора, които определят ситуацията:

  • нарастващото търсене на решения за безопасно, ефективно и удобно шофиране;
  • нарастващият разполагаем доход в развиващите се икономики;
  • строгите регулации за пътна безопасност.
Вижте още:  Норвежци пуснаха първата турбина с чист водород и нулеви емисии

Слабото разпространение на автомобили в много от азиатските страни до този момент, в съчетание с увеличеното производство на превозни средства в региона предлагат атрактивни пазарни възможности за производителите на автомобили и техните доставчици от първо ниво. Като част от тенденцията се очаква стабилен растеж на търсенето на полуавтономни превозни средства из страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

* ADAS – усъвършенствани системи в помощ на водача

Източник: