агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Западът си играе на Робин Худ с вилите и яхтите на руски олигарси

Западните нации искат да си играят на Робин Худ с вилите и яхтите на руски олигарси. Надявайки се да използва приходите за възстановяване на Украйна, Европейската комисия в сряда предложи начини за по-бързо и по-лесно изземване на активи от милиардери от черния списък като металния магнат Алексей Мордашов и магната на торове Андрей Мелниченко. Вашингтон предприе подобни действия. Но твърде голямото разхлабване на съдебните стандарти би подкопало доверието в западната идея за върховенство на закона, пишат Лиса Юка и Джина Чон за “Ройтерс”.

seo-blog7

Изпълнението на санкциите на Европейския съюз създава големи вратички. Някои държави-членки смятат нарушенията за престъпление; други не го правят. Разминаването насърчава санкционираните лица да базират богатството си в най-снизходителните юрисдикции. Комисията иска да превърне избягването на санкции в сериозно престъпление в целия 27-членен блок, наравно с прането на пари.

Отиването по-нататък изглежда сложно. Държавите-членки са задържали яхти, вили и пари в брой на стойност близо 30 милиарда евро в банкови сметки, принадлежащи на руснаци и беларуси. Съединените щати засилиха молбите към страни като Фиджи да задържат подобни активи. Но олигарсите остават законни собственици на активите и западните правителства често трябва да плащат за поддръжката им.

Простото заграбване на тези активи изглежда примамливо, но рискува да навреди на правата на собственост и може да доведе до бъдещи злоупотреби от прекалено усърдни правителства. През април Белият дом предложи да се пропусне съдебното производство преди конфискации. Случаите на санкции също могат да бъдат групирани, за да се улесне доказването им, подобно на делата срещу мафията.

ЕК предложи на 25 май избягването на санкциите да стане престъпление в целия 27-членен блок. Предложенията, които биха могли да се отнасят за замразените активи на руски олигарси, въвеждат възможност за конфискуване на имущество въз основа на „подозрения за участие в организирана престъпна дейност“. Конфискацията, която обикновено изисква наказателна присъда, ще бъде разрешена, ако съдът бъде убеден, че активите, получени от престъпни дейности.

Вижте още:  A1 започва предварителните поръчки на Samsung Galaxy Z Fold4 и Galaxy Z Flip4 на специална цена

Комисията заяви на 8 април, че е замразила 29,5 милиарда евро активи, принадлежащи на руски и беларуски олигарси.

Президентът на САЩ Джо Байдън на 28 април предложи мерки за засилване на властта на САЩ за конфискуване и продажба на активи, иззети от руски олигарси в черния списък. Много от предложенията се нуждаят от одобрение от Конгреса.

гръцки преводач Добрич

Брюксел е изправен пред подобни препятствия. Конфискацията обикновено изисква осъждане в съда. Но според предложенията на комисията правителствата на ЕС могат да конфискуват имущество въз основа на просто подозрение за връзки с организираната престъпност. Планът се нуждае от подкрепа от държавите-членки и Европейския парламент; повечето от предложенията на Белия дом се нуждаят от одобрение на Конгреса.

Подобно действие би отворило вратата за множество съдебни дела. Германия вече предложи летвата за конфискация да бъде много висока. И опитът на ЕС със санкциите едва ли е звезден. Лица, включително бившият президент на Украйна Виктор Янукович, успешно оспориха замразяването на активи на ЕС.

Използването на приходите в помощ на Украйна създава други проблеми. Белият дом твърди, че средствата биха компенсирали руската агресия. Но това повдига въпроса защо Грузия и други, засегнати от милитаризма на Москва, не заслужават подобно обезщетение. Да вземеш от свръхбогатите в Русия, за да дадеш на новобедните в Украйна, е път надолу по наклонената плоскост.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: