агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно

Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може би първата година от Covid пандемията е имало застой. Очакванията са възнагражденията в тази област през следващите 5 години да растат още по-стремглаво, и то заради падналите граници.

Това каза Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire, платформа за търсене и наемане на специалисти конкретно в IT сектора.

Кадрите не достигат. Това се дължи не само на познатите от години играчи, но и на нови фирми, навлезли в тази област. На международни компании им излиза доста по-изгодно да преместят свои центрове или представителства в държави като България.

“Работим с над 150 компании, в обявите обикновено се търсят специалисти с поне 3-годишен опит“, допълни Иванов пред БНР.

Според него не е достатъчно да завършиш специалност във ВУЗ или компютърна академия, трябва да развиваш самостоятелно проекти, за да можеш да изпъкнеш при кандидатстване за работа.

По думите на експерта през последните години може би 100 000 души са завършили IT академии, но от тях едва повече от 5000 са успели да се внедрят на пазара на труда. За да се помогне на останалите, трябва да се отворят повече възможности за стажантска работа, смята Иванов.

Той изтъкна, за да се реализираш като IT специалист, трябва да имаш аналитично мислене, да работиш в екип, да имаш добра организация на времето, да умееш да се изразяваш и устно, и писмено. Сред мотивацията на младите хора да се насочат към тези професии, освен заплатата, е и възможността да си креативен, да създадеш нещо „от нулата“. Всяка апликация в телефона ни е възможност за бизнес и решаване на проблем.

Вижте още:  Microsoft спря социалната мрежа LinkedIn в Китай

Иванов разказа и за нова платформа за дарения Подкрепи.бг, която ще е готова до 2 месеца и в нея всичко ще бъде прозрачно като дейност. Платформата се разработва от 30-40 души на доброволен принцип.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.