агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Защо кацането на Луната не може да е „фейк”  

Много хора вярват, че американските власти са фалшифицирали кацането на Луната
(снимка: CC0 Public Domain)

Известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън постави на място поддръжниците на конспиративната теория, че кацането на Луната е измама. Той призова невярващите да помислят колко трудно би било да се фалшифицира мисията Аполо 11 на НАСА. Според него, имитирането на кацане на Луната би било много по-трудно, отколкото просто да летиш до нея.

На 20 юли 1969 г. НАСА изпълнява на пръв поглед невъзможна мисия да изпрати двама души на Луната – Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Те останаха на лунната повърхност 21 часа 36 минути и 21 секунди.

С течение на времето обаче кацането на Луната започна да „обрасва” с теории на конспирацията.  Те се подхранваха и от факта, че Армстронг като цяло водеше уединен живот след завръщането си на Земята и рядко даваше интервюта.

Хората започнаха да вярват, че американските власти са фалшифицирали кацането на Луната, за да подведат световната общност и да спечелят космическата надпревара със Съветския съюз.

Говорейки в късното шоу на Стивън Колбърт, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън обясни защо кацането на Луната не може да е измама. Според него, невероятно трудно е да се фалшифицират подобни събития. Толкова сложно, че може да се окаже по-лесно да летиш до Луната, отколкото да създадеш убедителен фалшификат.

гръцки преводач Добрич

„Разбира се, че кацнахме на Луната. Само си помислете колко много трябва да направите, за да фалшифицирате кацането на Луната”, каза ученият.

„Между другото, летяхме до Луната девет пъти, така че всички тези девет полета трябва да бъдат фалшифицирани. Два пъти от тях летяхме около Луната, но не можахме да кацнем. Това също трябва да бъде фалшифицирано”, добави той.

Вижте още:  Новите къщи в Токио със слънчеви панели от 2025 г.

„Разбирате ли какво е необходимо за това? Би било толкова трудно да се симулира кацане на Луната, че е по-лесно просто да излетиш. Законите на физиката го позволяват”, коментира Нийл Деграс Тайсън.

В проучване от 2016 г., публикувано в списание PLOS One, учените стигнаха до заключението, че масивни конспирации, включващи много хора – в този случай правителството на САЩ, учените и вероятно Холивуд – не могат да „оцелеят” дълго. Те ще бъдат разкрити бързо, тъй като служителите вероятно ще клюкарстват за фалшификацията.

Учените смятат, че най-малко 411 000 души ще са необходими за сценична постановка на кацането на Луната. Използвайки математическо моделиране, изследователите стигат до заключението, че толкова голям брой хора, замесени в заговора, ще доведат до разкриването му само за три години и осем месеца.

Източник: