агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Журналист от РСМ: потвърдихме системната корупция като културоложки феномен

Трагедии като случилото се на АМ “Струма” ли са катализатор на отношенията между между България и Република Северна Македония, коментира пред “Панорама” по БНТ телевизионният журналист от Скопие Борян Йовановски”.

seo-blog7

Още по темата

26 ное 2021 21:54

58

26 ное 2021 18:08

4

гръцки преводач Добрич

 “Потвърдихме системната корупция като културоложки феномен. Държавата е майка на корупцията, това е един затворен кръг, от който не можем да излезем. Научихме, че шофьорите най-вероятно не са работели във фирмата превозвач, че автобусът е нямал лиценз и въпреки това е минал сто пъти през границата”, каза той.

По думите му инспекторатът в РСМ, който трябва да направи проверки по случая, има само 13 инспектори, които дори да искат, не могат да смогнат. Случаят на “Струма” е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.

 “Ние не функционираме, нямаме никакви професионални стандарти. Ние импровизираме. Балканите са живият пример за импровизации, резултатът от които са подобни трагедии”, заяви Йовановски.

Според журналиста тази трагедия е показала, че българското общество и институциите ни са отговорни и съпричастни към това, което се случва на съседите ни.

 “Чувам най-добри неща за всички отговорни институции и от двете страни. Докторите във вашите болници работят наистина усилено, за да помогнат на пострадалите в тази тежка ситуация”, каза Йовановски.

Въпросът е защо след подобни шокиращи ситуации, се замисляме за себе си като общество и защо в спокойни времена водещ е езикът на омразата.

  “Повечето хора и в България, и в Македония, имаме чувство на близост и не само ние. Гърците са на юг, сърбите на север, албанците – на запад. Ние, балканците сме и с горе-долу еднакъв манталитет. Жалко е, че не си сътрудничим по-интензивно и оставяме говорителите на омразата да създават изкуствени ситуации в отношенията ни”, допълни Борян Йовановски.

Вижте още:  Слави: Няма единен кандидат за шеф на БНБ, Бориславова прекрачи правомощията си

 

Източник: