агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

60% от кучетата у нас се продават без микрочип и паспорт

60% от кучетата в България се продават без микрочип и паспорт. Половината от закупените кученца са на възраст до шест седмици, когато все още трябва да бъдат с майките си, съобщават от фондация „Четири лапи“. Продажбата на животно в тази възраст компрометира значително здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот.

seo-blog7

В началото на 2022 г. фондацията е поръчала проучване, проведено от изследователската агенция Savanta в седем европейски страни, включително България.  Според него държавата ни е с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн, въпреки правната рамка.

Само 15% от купувачите казват, че са купили кученцето си от регистриран развъдник. 
Повечето кученца са рекламирани в социалните медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уебсайтове (29%).

„Резултатите от проучването в България повдигат сериозни въпроси за развъждането и продажбата на кучета в България и подчертават липсата на осведоменост по отношение на придобиването и собствеността на кученце“, коментира Ивелина Иванова, координатор „Програми“ на „Четири лапи“ – България.  

“За да се подпомогне борбата с незаконната търговия с кученца онлайн, продавачът трябва да бъде проверен от сайтовете за обяви, заедно с данните за микрочипа на кученцата, които продава. В допълнение, социалните медийни платформи трябва правилно да прилагат своите забрани за продажба на животни, като е необходимо законодателство за защита на животните, продавани онлайн във всички изследвани страни.“ казва Джули Сандърс, директор „Животни-компаньони“ в „Четири лапи“.

Фондацията провежда кампанията „Малко. Бързо. Болно“, която цели да покаже рисковете от незаконната търговия на кучета. „Осинови, не купувай“ е призивът, зад който застават от „Четири лапи“, за да призоват хората да идат до местен приют, от който да изберат своя домашен любимец.

Вижте още:  Как онлайн пазаруването ловко ни манипулира

Проучване на фондацията през 2021 г. установи, че продавачите масово не спазват изискванията за регистриран развъдник, а животните живеят в лоши условия.

гръцки преводач Добрич

За проучването: Проучването е проведено от изследователската агенция Savanta в началото на 2022 г., в седем европейски държави, в които Четири лапи има офис: Австрия, Белгия, България, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания. Всички респонденти са хора, които са закупили кученце от началото на пандемията през март 2020 г. до февруари 2022 г., като в седемте държави са анкетирани 2250 човека.

Източник: