агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Антони Тренчев от “Нексо”: Ще съдим България за над 1 млрд. долара

Най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура. Става въпрос за над 1 млрд. долара и ще вземем мерки да си отстоим интересите, това каза днес пред “Нова телевизия” единият от основателите на криптобанката “Нексо” Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията е била пред лансиране на американската борса Nasdaq.

“Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата”, каза още съоснователят на “Нексо”. В отговор на въпрос Тренчев посочи, че се уточнява дали искът да е срещу държавата или прокуратурата.

Акцията в българските офиси на компанията Nexo се проведе в четвъртък (12 януари), като на четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Тренчев уточни, че се включва от дома си, заобиколен от близките си, но отказа уточни в коя държава се намира. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че скоро основателите на “Нексо” ще бъдат пуснати за издирване от Интерпол.

Тренчев обяви, че одит, извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компании, е показал, че към момента “Нексо” има повече активи, отколкото задължения.

Собствениците на SiteGround купиха в пакет имоти от Оманския фонд

Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк, не е признаване на вина за извършени административни нарушения. “От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липсва ясна регулаторна рамка”, каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ.

Вижте още:  Професиите от бъдещето – в новото издание на конференцията „Образование и бизнес“

Софтуер, ползван от ФБР и ЦРУ, следи транзакциите през платформата

Тренчев уточни, че до споразумението се стига след две години работа. За него подписването на извънсъдебното споразумение значи, че не са открити престъпления. “Представяте ли са как биха подписали споразумение, ако има пране на пари и финансиране на тероризъм”, каза той вече пред Би Ти Ви.

Тренчев посочи, че “Нексо” има най-сериозната и стриктна политика по отношение произход на средства, срещу изпиране на пари и финансиране на тероризъм. “Това води дори до оплаквания от клиентите за многото проверки. Имаме 30 души екип, плюс софтуер за контрол, който се използва от ЦРУ, ФБР и т.н.”

С документи, разпространени днес, от “Нексо” опровергаха и представените от прокуратурата доказателства за финансиране на хора, свързани с терористи (повече вижте във видеото).

Сийка Милева: Независим международен одитор ще проучи в детайли дейността на NEXO

Съоснователят на “Нексо” посочи още, че платформата на компанията не е използвана за прехвърляне на руски активи, защото с началото на войната в Украйна са направени нужните ограничения и рестрикции на клиентите. “Криптовалутите са неудобен инструмент за подобна дейност, защото има публичен регистър за тях”, каза още Тренчев.

Той отрече и обвиненията за извършване на банкова дейност без лиценз. “По стриктния списък на закона не сме криптобанка”, каза още Тренчев.

За него акцията срещу “Нексо” е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като “Да, България”. Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България “сме една шепа хора и всеки познава всекиго”.

Вижте още:  Около 20% от преболедувалите COVID-19 и след това имат оплаквания

Не следя служителите на коя партия даряват пари

През седмицата се разбра, че 15 души, работещи в компанията, са дарили на “Да, България” общо 199 999 лв. през 2021 година и 199 993 лева през миналата година. Това е 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите на партията през тези две години.

“Даренията са от наши служители, а не от фирмата. Това е тяхно решение. Имаме над 600 души, не ги следя какво правят. Не мога да кажа дали има дарения към други партии. Това си е въпрос на техен вкус, преценка и финансови възможности”, каза Тренчев. Той уточни, че “Нексо” е глобална компания, която не работи в България и успява без политически чадър. “Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент”, каза още съоснователят на “Нексо”.

Жертва сме на една шайка бандити

По темата Тренчев беше по-емоционален пред Би Ти Ви, където заяви: “На една шайка от бандити не им понесе, че се оформя цял един сектор, който просперира без необходимост от протекции. Време е тази шайка да се изрине. Много сбъркаха с кого се захванаха. Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мозъчен тръст на българската прокуратура. Най-малко Гешев ще влезе в санкциите “Магнитски”. В коя вселена може Гешев да вземе данни, които САЩ не могат? Какво ще ни разследват? Първо, няма нищо, второ, нямат капацитет.”

Източник