агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Асена Сербезова: Основният ни приоритет е реорганизацията на Спешната помощ

Първи приоритет на здравното министерство е реорганизацията на Спешната помощ.

seo-blog7

Това заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която участва на заседание на комисията по здравеопазване в парламента.

Заседанието на комисията беше планирано за миналата седмица, но беше отложено заради среща на новосформирания от премиера Кирил Петков пандемичен комитет, чийто председател е здравният министър.

Здравният министър припомни защо е създаден Национален пандемичен комитет (НПК), а именно, за да бъдат взети експертни решения за справяне с пандемията от COVID-19.

Освен НПК, в министерството е създаден и Вътрешноведомствен пандемичен комитет (ВПК), който ще координира мерките, които ще бъдат взети на ниво министерство, преди да бъдат предложени на НПК. Председател ще бъде зам.-министъра на здравеопазването доц. Йорданов. Председател на НПК е здравият министър Асена Сербезова.

Подкрепа за болниците

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ-СДС поиска да разбере дали ще бъдат взети мерки за компенсацията на болниците заради високите цени на ток и газ.

“Действително, въпросът е изключително належащ и важен. Ние очакваме да се увеличи капацитетът на болничните заведения заради настоящата ситуация. И тук се добавя увеличението на цените на електроенергията. Косвена мярка за нас е приетата от енергийното министерство за компенсация на небитовите потребители”, обясни Сербезова.

гръцки преводач Добрич

По думите й, са одобрени 10 млн. лева допълнително за болнична помощ по бюджета на Министерството на здравеопазването с решение на Министерския съвет. Те са свързани с увеличените разходи за кислородно лечение.

Ще бъдат увеличени и парите за спешна помощ?

“Търсим и други механизми, включително преостойностяване на част от клиничните пътеки”, допълни Сербезова.

Оптимизация на ваксинационните пунктове

Въпрос от името на ДПС зададе Хасан Адемов – “наблюдаваме опашки пред имунизационните кабинети, какви са мерките, които ще предприеме министерството за оптимизация на процеса?”.

Вижте още:  Делта коронавирусът е по-смъртоносен за неваксинирани - лично мнение на проф. Радка Аргирова

Здравният министър отбеляза, че наистина има засилен интерес към имунизациите, както и че има опашки в част от пунктовете.

“Работим активно с РЗИ за осигуряване на екипи, разкриват се и нови пунктове, увеличава се и работното им време. Специално работим в тясна връзка със Столична община”, каза още Сербезова.

Според нея основният проблем са труднодостъпните, отдалечени места. Това ще бъде решено чрез мобилни екипи, но недостигът на персонал остава проблем, уточни министърът.

Между 50-100 човека са чакали на опашки в определени болнични заведения, но са взети мерки, подчерта Сербезова.

От името на БСП за България проф. Георги Михайлов се въздържа от въпроси. Въпроси не зададоха и от “Има такъв народ”.

Нови мерки при увеличаване на болните

Въпрос от името на ДБ зададе д-р Александър Симидчиев, който попита дали ще бъдат променени мерките за ограничаване на заразата.

“Предприети са действия за изготвяне на Национален оперативен план за действие и ще бъде представен днес в Министерския съвет. Предвиждаме четири нива на заболяване като за всяко ниво ще има специфични мерки”, каза Сербезова.

По думите й, мерките се основават на математически модели.

“Големият проблем на това заболяване и у нас е смъртността, затова моля да бъде взето под внимание”, каза още проф. Симидчиев.

Ефективността на ваксините

От партия “Възраждане” въпрос зададе Елена Гунчева, която очаквано попита за ефективността на ваксините и нуждата от зелен сертификат.

Здравният министър отново припомни механизма, по който са приети ваксините в целия Европейски съюз. Както и какви изисквания е имало към тях.

“Данните са категорични, 90% от хората, които попадат в лечебните заведения за били неваксинирани”, каза Сербезова.

По думите на министъра, хората със зелен сертификат не разпространяват заболяването.

Ускоряване на ваксинацията

От “Продължаваме промяната” въпрос зададе Йорданка Костадинова, която попита как ще бъде насърчена ваксинацията.

Министър Сербезова уточни, че към 12 януари са поставени 3,9 млн. броя ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл са 1.9 души, като от тях над 400 хиляди са с поставена бустерна зона.

Новата кампания на здравното министерство за повишаване на ваксинацията ще бъде да стане публичен опитът на вече ваксинирани хора, дори и такива със странични заболявания.

Антон Тонев, председател на здравната комисия предложи да бъде създаден сайт, в който хората да споделят опита си след поставяне на ваксините.

Здравният министър Асена Сербезова заяви, че зеленият сертификат не е сред примерите за дикриминация в обществото. Това тя публикува в …

Взимат се мерки за липсващите лекарства

Втори въпрос от името на ГЕРБ зададе бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов. Той поиска да знае какво прави ведомството, за да се справи с недостига на лекарства.

“Недостигът на лекарства е нормално явление, в такава ситуация. Ние ще предприемем мерки”, увери министърът.

За липсата на кадри в здравната система

Юсеин Вейселов от ДПС попита какви мерки ще бъдат взети за справяне с липсата на кадри. Подобен въпрос беше поставен и от ДБ.

Сербезова заяви, че от помощ на лекарите ще е дигитализацията на сектора. По думите й, ще бъде направено всичко възможно за справяне с тази криза, така че секторът да стане по-привлекателен за специалистите.

“Много са приоритети, мога да говоря дълго време, но те са гледат в комплексна мярка, така че в центъра да е пациентът и резултатите, които се постигат за него в реално време”, каза още Сербезова.

Основният проблем са незаетите щатове от лекари и специалисти по здравни грижи, категоричен е здравният министър.

По думите на Сербезова е важно да се гарантира, че един пациент няма да бъде разкарван от болница в болница, докато накрая бъде приет.

Елена Гунчева от “Възраждане” постави въпрос, свързан с адекватността на рекламите за ваксиниране. В отговор здравният министър обяви, че част от изработените реклами са фалшиви и не са изработени от ведомството.

“Колко деца не можаха да се лекуват в чужбина, а са дадени пари за ваксина”, каза Елена Гунчева.

В отговор, министърът обяви, че в случая става въпрос за информационна кампания, а не реклама по смисъла на закона. “Ние не налагаме даден продукт, а информираме обществото”, каза още Сербезова.

Източник