агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Без контрол над “Лукойл” България ще е жертва на постоянен шантаж

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол ще има минимални ефекти върху пазарите заради дерогациите за България и страните от Централна Европа, които ще продължат да използват количества по тръбопровода “Дружба”. Русия от своя страна ще се опита да пренасочи количествата за рафинерията на “Лукойл” в Италия към Азия, а ако наистина спре да продава на държави, приели таван на цените, само ще увеличи цените на световните пазари и своите приходи. Идеята, че България ще остане без горива, ако “Лукойл” остане без достъп до руски петрол, е всяване на паника. Това каза Костанца Рангелова, старши анализатор в програма “Енергетика и климат”, Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

seo-blog7

“Руски петрол ще бъде внасян както от България, така и от страните от Централна Европа. Ще бъдат внасяни най-вероятно и петролни продукти, произведени от руски петрол. Ембаргото не е достатъчно силно, така че да наложи истинска забрана за внос… Ембаргото трябва да бъде цялостно и да включва вторични санкции – държави като Индия да се притесняват, че ако внасят руски петрол, няма да имат достъп до финансовата и застрахователна система на САЩ и Великобритания”, обясни тя.

Още по темата

5 дек 2022 09:55

17

2 дек 2022 13:36

гръцки преводач Добрич

43

30 ное 2022 16:38

65

Таванът от 60 долара за барел е изключително близък до реалната търговска цена на руския петрол в момента, така че няма да има ефект. Може да се очаква Русия да заяви, че няма да изнася за държави, които използват тавана, каза Рангелова.

Вижте още:  Цената на природния газ в Европа отново расте

Европейските транспортни и застрахователни компании ще трябва внимателно да следят на каква цена са продадени товарите, с които оперират, но санкциите за транспортните компании ще важат само 90 дни, след което фирмите отново ще имат достъп до застраховки и финансиране, което може да изкуши някои участници, коментира Рангелова. Русия от своя страна ще търси начини да заобиколи санкциите, включително чрез застраховки извън ЕС.

България не е застрашена да остане без горива, тъй като рафинерията на “Лукойл” може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка, каза Рангелова.

“Няма желание от страна на управлението на рафинерията да смени руския петрол, защото това е още една малка вратичка, чрез която Русия може да вкарва петрола си в ЕС.” България трябва да последва примера на Германия и Италия с поемането на контрол над руските рафинерии, каза Рангелова. Според нея без тази стъпка сме жертва на постоянен шантаж, че ще останем без горива или да ни обещават по-високи данъци, които рафинерията евентуално ще плаща след година-две. Това дестабилизира политически страната.

Рангелова определи тавана на цената на природния газ по тръбопроводи, наложен от ЕС, като “изключително неефективен”, тъй като е много над пазарната цена в момента и ще се влезе в сила след продължителен период на високи цени.

“Проблемът при всички тези мерки е фискален. Единственият начин да се помогне в момента е да се подпомогнат консуматорите – или да намалим консумацията драстично, което е най-добрият вариант за трайно намаляване на цената, или да се дават целеви помощи на най-уязвимите бизнеси и домакинствата.” Германия може да си позволи такива мерки, но бюджетът на Италия не може да издържи такъв натиск.

Вижте още:  Над 2500 младежи посетиха „Базар на професиите“ 2022

Според Рангелова настоящата криза дава големи възможности за ускоряване на енергийния преход, но вместо да се инвестира в енергийна ефективност и ВЕИ за домакинствата и бизнеса, се “хвърлят субсидии за статуквото” и големи проекти.

“Даваме на хората пари, така че да продължат да консумират по същия начин, без да имат никакъв стимул да променят начина си на консумация, да инвестират в енергийна ефективност, да си закупят ВЕИ, с които да намалят своята зависимост от електроенергийната система и да се децентрализират.”

Добра практика би било част от средствата за ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост да не отиват за огромни проекти, а да се дават на уязвими консуматори за инсталиране на ВЕИ като стимулират и собствено участие, каза Рангелова.

Целият разговор – във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Източник: