агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Сероводородът от Черно море може да снабдява целия ЕС с ток?

В Черно море има огромен енергиен потенциал заради големите количества сулфиди, с които може да се добива електричество, което би било достатъчно за част от енергийните нужди на целия Европейски съюз в следващите 40-50 години. Това коментира Владислав Христов, управител на фирма, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

seo-blog7

“Нашият проект се основава на съдържанието на естествени соли на дъното на Черно море – т. нар. сулфиди. Ние изпомпваме водата, съдържаща сулфиди, и да ги окисляваме през горивни клетки, добивайки електрическа енергия. Това има огромен енергиен потенциал. В Черно море има над 5 млрд. тона сулфиди, от които може да се добият 25 000 тераватчаса електрическа енергия. В следващите 40-50 години ние можем да покриваме 10% от енергийното потребление на целия ЕС“, категоричен е той.

По негови думи вече са проведени успешни лабораторни експерименти, които показват, че технологията работи. За да продължи да се развива проектът е нужно да се изградят платформи – плаващи острови, които да разполагат с тръби с дължина над 1000 м, които да изпомпват вода от Черно море от тези дълбочини. Съответно на тях ще се добива електролит и чрез горивни клетки в тези плаващи острови може да се произвежда електрическата енергия от електролитите, обясни гостът.

За да се случи това са нужни инвестиции. „Около 30 млн. лева ще са нужни по предварителни разчети и с тези средства смятаме, че ще можем да направим прототип на горивна клетка от 100 kWh и прототип на агрегат за добив на електролит”, смята Христов.

През последните 10 години компанията многократно се е опитвала да привлече средства от европейско финансиране, но е получавала отказ, тъй като енергията от сероводород не е била включена в дефиницията за възобновяеми източници. Но сега, благодарение на евродепутата Радан Кънев, е била гласувана поправка, включваща този тип енергия сред възобновяемите източници. „Това ни дава достъп до финансиране по всички европейски програми, свързани с зелена енергия“, сподели гостът.

Вижте още:  Защо за Microsoft е толкова важна Activision Blizzard

За да се достигне до мащабно производство е необходимо да се построи промишлена установка и инсталация.

“Преди 8 години направихме лабораторен образец – извадихме вода, добихме електролит и с него произведохме електроенергия. Но за да може това да се комерсиализира, трябва да направим промишлена установка, за да може всички елементи на технологията да бъдат проверени и да се достигне до продукт, който инвеститорите да включат в портфолиото си“, обясни гостът.

гръцки преводач Добрич

Големите инвестиции и трудността при разширяването на проекта са предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени при осъществяването на този проект.

“Това е една от слабите страни на нашия проект. Икономическите изгодната установка е за над 100 MWh мощност – това е огромна инвестиция, която без предварителни резултати по нея никой не би направил. Нашата инвестиция е съизмерима с тази в ядрената енергия – 1 MWh мощност изисква сума от порядъка на 6 милиона евро. Самото пристъпване към подобна реализация изисква огромно количество работа, която трябва да се свърши предварително“, каза Христов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: