агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Без нощно каране… Как ще се карат ски тази зима в ЕС?

От ските до сноуборда и шейните – зимните спортове са важен източник на приходи за алпийските държави като Австрия и Швейцария, но извозването на стотици хиляди туристи до високите върхове на планините всеки ден изисква и много електроенергия, съобщава ДПА.

seo-blog7

И заради опасенията за недостиг на газ в европейските страни през зимата заради потенциалното спиране на руските доставки, операторите на лифтове в двете страни вече сериозно обмислят как да намалят потреблението на ток.

“Ако правителството наложи ограничения, операциите могат да бъдат променени така, че да се пести до 20 на сто електричество”, заяви пред телевизионния канал Ес Ер Еф управляващият директор на швейцарските въжени линии Берно Щофел. “Имаме различни опции по отношение на скоростта, броя на кабините и работното време”, добави той. “Австрийските оператори на лифтове обмислят подобни мерки”, каза говорителят на браншовата организация в страната Франц Хьорл.

Независимо от решението на официалните власти, карането на ски в Швейцария през зима ще е малко по-неудобно, според Щофел, тъй като операторите на лифтове планират доброволно да намалят потреблението на електричество с 5 на сто.

“Идеите варират от предложението да има само студена вода в санитарните помещения до намаляване на отоплението и изключване на светлините на билбордовете с реклами. Текат дискусии и относно популярното нощно каране на ски”, подчерта Щофел. “Ние сме  в процес на набелязване на цял набор от мерки, които операторите на въжените линии могат да приложат”, добави той.

Австрия обмисля да спре работата на пистите през нощта, да намали употребата на изкуствен сняг и лифтовете да оперират с по-малко кабини, каза пред Австрийската телеграфна агенция (АПА) Хорл.

Вижте още:  СТО прогнозира глобална рецесия, светът е в множество кризи

В допълнение към това цените на билетите за лифтовете могат да бъдат повишени. Той обаче заяви, че на лифтовете се пада само 1,3 на сто от потреблението на електричество в Австрия и отрасълът не се нуждае от “почти нищо” що се отнася до газа.

гръцки преводач Добрич

Понастоящем Швейцария не планира да излиза с нови регулации за пестене на електроенергия и Берн няма никакъв извънреден план като този на ЕС, според който почти всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението на газ с 15 на сто.

Алпийската страна стартира кампания, с която да мотивира гражданите и бизнеса да пестят електроенергия. Ако това се окаже недостатъчно, то правителството ще издаде указ за намаляване на потреблението на ток, когато не става дума за жизненоважни дейности – като например изключване на осветлението на витрините на магазините.

“Любителите на зимните спортове не трябва да се безпокоят”, каза Щофел, тъй като лифтовете в страната, които са около 2400, са основна част от зимните развлечения в Швейцария. (БТА)

Източник: