агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Даниела Бобева: България не показа, че иска в еврозоната

seo-blog7

За първи Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) са толкова гъвкави в преценката за коя държава покрива критериите за членство в еврозоната и коя не ги покрива. Всички възможни интерпретации са използвани до максимална степен, за да може Хърватия да покрие критериите, което не изглежда много добре.

Това каза в интервю за “Дивидент” бившият вицепремиер Даниела Бобева по повод публикуваните в сряда конвергентни доклади, които дават зелена светлина на Хърватия за въвеждане на еврото от 1 януари 2023 г. и в същото време оценяват, че България не покрива критерия за ценова стабилност.

Ексвицепремиерът препоръча правителството да прилага по-рестриктивна фискална политика, а парламента да засили структурните реформи, след като стана ясно, че инфлацията може да ни препъне по пътя към еврото, а страната ни няма възможности да води собствена монетарна политика. 

Даниела Бобева повдигна и въпроса дали европейските институции ще мерят с еднакъв аршин кандидатурите на България и Хърватия за членство във валутния съюз, след като при оценката на Хърватия, ЕЦБ и ЕК са излезли от числата и са започнали да ги интерпретират. Бобева напомни също така, че в последните 15 г. страната ни е имала по-добри макроикономически показатели от Хърватия. 

Според бившия вицепремиер на политическо ниво България не е показала достатъчно ясно на европейските си партньори, че иска да въведе еврото.  “Ако искрено искахме и го бяхме показали, може би и сега можехме да покрием критериите”, обясни Даниела Бобева.

Хърватия ще ни покаже какви са рисковете от това да бъдеш приет в еврозоната с политически компромис, стана ясно от думите й. 

Вижте още:  Чуждестранните инвестиции в България растат с близо 240% през януари

Даниела Бобева напомни, че от 2019 г. до сега се наблюдава сериозно покачване във фискалните разходи, но те остават все така неефективни.

гръцки преводач Добрич

“Всъщност ЕЦБ и ЕК посочват, че ние сме единствената страна с повишаване на фискалния дефицит през миналата година, за разлика от общата насока на всички останали държави в ЕС и в еврозоната. Не може всички държави да се отказват от фискални мерки и да намаляват разходите, а ние да ги увеличаваме. Някак вървим в неправилна посока и според мен дискусията по този бюджет ще покаже дали истински искаме влизаме в еврозоната”, обобщи бившият заместник министър-председател по повод предстоящата актуализация на държавния бюджет.

Вижте целия разговор във видеото:

Източник: dividend.bg Източник: