агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Дават ли възможност пазарите на България и Румъния за защита от инфлацията?

Дават ли възможност пазарите на България и Румъния за защита от инфлацията?

seo-blog7
В ТЕМАТА:

В последните седмици войната, която се води на територията на Украйна поставя на изпитание както световните борси и икономики, така най-вече изконните човешки ценности. Въпреки съпричастността, която цивилизования свят изпитва към човешките жертви и разрушения, войната има и голямо отражение върху световната икономика, а в тази ситуация инвеститорите очакват от мениджърите да проявят професионализъм и да идентифицират възможности за спестяванията им. Особено актуален е въпросът как да защитим спестяванията си в среда с двуцифрена инфлация каквато имаме от началото на годината.

В Карол Капитал Мениджмънт, една от инвестиционните идеи, които предлагаме на клиентите си е именно инвестиция в пазарите на България и Румъния, чрез взаимния фонд „Адванс Инвест“.

През годините се е наложило мнение, че България и Румъния са „лоши“ пазари. Портфейлният мениджър на Адванс Инвест обаче съветва всички да преосмислят това становище, тъй като и двете икономики и пазари показват много добър потенциал за развитие. За начало и двете икономики се развиват с по-бърз от средноевропейския темп през последните 15 години. Друго предимство е фактът, че и двете държави са големи бенефициенти на европейски средства, които се насочват в директни инвестиции за спомагане на развитието на местните икономики. Освен това през последните години двата капиталови пазара, макар и малки, показват добра динамика. 

Доказателство за атрактивните възможности за инвеститорите е представянето на ДФ Адванс Инвест, който инвестира именно на тези два пазара. За 2021 г. Адванс Инвест постигна доходност от 36,1%, а за последните 5 години фондът побеждава основния индекс в региона с 60% и има много добро представяне спрямо конкурентни фондове с близки инвестиционни стратегии.

Причината за доброто представяне обаче, е не просто инвестицията в двата пазара в цялост, а активното управление на фонда и правилната селекция на компании. 

Вижте още:  ЕЦБ очаква инфлацията да бъде висока за дълъг период


Има две основни предимства на капиталовите пазари в двете държави и те са недооценени активи и висока дивидентна доходност. Традиционно румънските компании плащат стабилна и регулярна дивидентна доходност.  В България също има редица компании, обикновено дружества със специална инвестиционна цел, които изплащат много солидни дивиденти. Трябва да споменем, че дивидентния сезон през 2022 г. се очаква да бъде още по-добър, като част от румънските компании вече обявиха резултатите си и най-високите дивиденти достигат до над 20%.

Пазарите на България и Румъния дават възможност за защита от инфлацията

гръцки преводач Добрич

Друг важен фактор за развитието на борсите, че 2021 г. може да се нарече годината на IPO сделките на Балканите, като на двата пазара бяха реализирани повече от 10 публични предлагания. Те бяха изключително интензивни и не всички инвеститори успяха да се класират, а от някои от тези сделки беше реализирана двуцифрена дивидентна доходност. 

Доскоро на БФБ липсваха компании от т.нар. „нова икономика“, т.е. компании от областта на информационните технологии и иновации, но след сериозна инициатива от страна на БФБ през 2021 г. беше създаден „пазар за растеж BEAM“.  В следствие на борсата излязоха много перспективни компании на растежа и само в рамките на годината капитализацията на beam сегмента достигна 280 млн. лв. Северната ни съседка пък през 2020 г. беше повишена в emerging market от по-долното ниво frontier market благодарение на усилията на румънския борсов оператор.

Каква възможност дават пазарите на България и Румъния за защита от инфлацията

„Въпреки несигурната среда в момента перспективите пред тези два пазара остават добри. На първо място очакваме трендът, свързан с първичните публични предлагания на двата пазара да се запази. Обявено вече листване е това на Hydroelectrica, която е ключова компания в региона, като 1/3 от производството на електроенергия в Румъния се дължи на нея. Други инвестиционни възможности, които откриваме са IPO сделките в сегмента beam на БФБ. Въпреки че до момента няма публично обявени такива, следим развитието на няколко компании, които очакваме да излязат да босата в даден момент. Очакваме и някои мажоритарни собственици да пристъпят към изкупуване на книжата на своите публични компании чрез т.нар. търгови предложения и процедури на обратно изкупуване на акции от самите публични компании, което отново е добра възможност за покачване на тяхната стойност. Както вече споменах, положителна перспектива е и очакваният много добър дивидентен сезон.

Вижте още:  Войната в Украйна не повлия върху жилищното кредитиране

Освен това съществува скрит потенциал в някои компании, който може да даде изключителни инвестиционни възможности. Такъв пример е не много известния засега проект Neptun на OMV Petrom и Romgaz, които разработват офшорно находище на нефт и газ в Черно море, като част от находището се намира в акваторията на Румъния, а друга част в тази на България. Въпреки началният етап, на който се намира проекта, той дава изключителна перспектива на Балканите, защото доказаните до този момент находища ще имат потенциал за развитие в следващите 50-60 години. Този проект би могъл да бъде една от възможностите за прекратяване на енергийната зависимост на двете държави. 

Освен редица награди от водещи финансови институции за активното си управление и добрите резултати, които фондът постигна в последните години, той предлага и значително по-ниско ниво на риск, спрямо индексите от региона. Долната илюстрация показва резултатите на фонда и доста по-ниския процент волатилност, спрямо индекса, което се дължи на добрия подбор на компании в портфолиото на фонда. Друг показател за добрата селекция и активното управление е алфа коефициентът, който показва средногодишния процент, с който доходността на фонда е по-добра от тази на бенчмарка. Сред най-успешни избори, които сме направили са Агрия Груп Холдинг, с която реализираме доходност от 200% за две години; Илевън Кепитъл, които ни донесоха доходност 268% за 3 г.; Алтерко с доходност на инвестицията ни от 800% за 5 години; Мed Life с доходност 390% за 2 г. и др.

Пазарите на България и Румъния ще ни защитат ли от инфлацията

В заключение, инвестицията в ДФ Адванс Инвест ви предоставя лесен достъп до най-перспективните инвестиционни възможности на пазарите в София и Букурещ и е отлична възможност да защитите спестяванията си от инфлацията. Фондът има целева двуцифрена средногодишна доходност за следващите 5 години. 

Вижте още:  Най-изгодният ипотечен кредит, потребителски кредит и депозит за юни 2022 г.

Пълната информация за фонда Адванс Инвест и промоционалните условия за инвестиране до 29 април можете да намерите на неговата официална страница.

Ако искате да инвестирате във фонда вече можете да сключите договор и изцяло дистанционно чрез новата ни онлайн платформа 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.

Източник: