агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Депресията – основно заболяване, водещо до смърт и инвалидност в трудоспособна възраст

Пандемията от COVID-19 оказа голямо влияние върху психичното здраве на хората по целия свят. На хибридно събитие в Брюксел на 30 септември 2021 г. беше създадена нова паневропейска коалиция с активното партньорство на СЗО. Нейната мисия ще бъде да се преодолеят пропуските в грижата за над 150 милиона хора по света с психично заболяване, от които само малка част получават адекватна грижа и лечение. 

seo-blog7

В навечерието на 10 октомври – денят, посветен на психичното здраве, по инициатива на Портал на пациента,  Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), СЗО -България, Фондация „ В помощ на здравето“, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“ и Уницеф – България дадоха старт на информационна кампания „Победи депресията!“. Една от основните мисии на тази неформална коалиция ще бъде да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията. Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Засяга два пъти по-често женския пол.

„Депресията води до проблеми от различно естество – социални, психологични, биологични. Това е основното заболяване, водещо до инвалидност и основна причина за смърт във възрастовата група 18-44 години. Заболяването може да се прояви както от средата на юношеството, така и в средата на 40-те години. Най-често първи епизод на депресията възниква преди достигане на 20-годишна възраст (в около 40% от случаите), като медианата е 25 години “, споделя д-р Владимир Наков, началник отдел „Психично здраве“, НЦОЗА.

„По време на тазгодишната кампания за Световния ден на психичното здраве ще предоставим нови материали в лесни за четене формати за това как да се грижим за собственото си психично здраве и как да се справяме във всеки един момент и възраст с депресивните разстройства.  Тази година 10 октомври – денят, посветен на психичното здраве ще премине под мотото „Грижа за психичното здраве на всички: да го направим възможно!“. В момента изграждаме специализирана секция с информация на Портал на пациента. Надяваме се, че ще бъде полезна на цялото ни общество“, информира д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.

Вижте още:  МС: Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 март 2022 г.

По данни от последния доклад на Уницеф повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст между 10 и 19 години живее с диагностицирано психично разстройство. Като почти 46 000 подрастващи губят живота си заради самоубийства всяка година, което е сред топ 5 причините за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува огромна пропаст между нуждите по отношение на психичното здраве и финансирането му. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здраве се харчат за психично здраве.

Ситуацията в България:

  • Поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве в България, много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят. 
  • Цената на подходящо лечение за психиатрична или психологическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна. Настоящата здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на  българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лечение. 
  • Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми.
  • Голямото депресивно разстройство (ГДР) е най-често срещаното разстройство на настроението. Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира се при 15-20% от пациентите с депресия и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения.

Основната мисия на информационната кампания „Победи депресията!“ ще бъде да се намали страданието на хората с депресивно разстройство и техните семейства, както и да се предотвратят инвалидизиращите последици, произтичащи от нелекувани психични състояния.

Вижте още:  Ето къде можете да се ваксинирате в почивните дни в София и в страната

#BeatTheDepression
#WorldMentalHealthDay

 

гръцки преводач Добрич

Източник: