агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Доц. Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон

Всява се излишна паника. Все още се събират данни и науката тепърва ще установява дали новият подвариант на Омикрон е по-заразен. Това каза за Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести, относно новият подвариант на Омикрон ВА.2, който вече официално беше открит у нас.

Тя добави, че учените изследват този вариант на COVID-19 (Омикрон) едва от декември миналата година и времето за заключения относно тежест на заболяване, смъртност и ниво на кръстосан имунитет (т.е. ако си боледувал от друг вариант как би ти се отразило среща с BA.2) е крайно недостатъчно.

seo-blog7

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Спрямо предишните варианти на коронавируса, той засяга п…

Припомняме, че някои ранни съобщения сочат, че подвариантът BA.2 може да е по-заразен от BA.1, но засега има само едно изследване от Дания. Тепърва учените ще отговорят и на изключително важния въпрос дали хората, които са се заразили с BA.1 ще имат по-често по-силен имунен отговор срещу BA.2.

Относно нещата в България, доц. Гломб обърна внимание на САЩ. По думите ѝ, там все още има много хора над 65 години като абсолютно число (милиони), които не са ваксинирани срещу КОВИД. Около 88% са ваксинираните в тази възрастова група, но около 50% са с бустерна доза, а вече е ясно, че след 3 месеца хуморалният имунитет (т.е. този на база антитела) при настоящите ваксини почва да пада. Клетъчният имунитет пък почва да работи чак когато си заразен и трябва време, за да може да се задейства т.е. може да си сериозно болен преди Т-клетките да почнат да работят. Съответно, сега в САЩ смъртността от коронавирус расте и като абсолютен брой хора е над тази от есента на 2021 година! А ситуацията в България е подобна – ниско ниво на ваксинация като цяло и сред уязвимите групи над 60-65 години. Затова и е нерелевантно да се сравняваме със Западна Европа като говорим за смъртност от Омикрон, защото там има много по-високо ниво на ваксинация, включително с бустер, сред най-възрастните. Доц. Гломб припомни и друго – имунитет след ваксина, не само що се отнася за Ковид, при хора над 60-години се прави по-трудно. В 2/3 от случаите в тази възрастова група имунитетът след ваксина не е оптимален, по думите ѝ.

Вижте още:  Проф. Радка Аргирова: Пикът на Омикрон предстои до две седмици

През тази седмица средно починалите на ден хора с диагноза “коронавирус” в България вече са над 80, докато миналата седмица бяха 69. Предвид факта, че тежките последствия от активната инфекция с COVID-19 идват след седмица-седмица и половина, числата на смъртността сега отговарят на заразените преди седмица-две. Припомняме, че засега миналата седмица 24.01 – 30.01.22 е рекордната като брой нови случаи с коронавирус в България.

Омикрон не е лека болест, обобщи доц. Гломб.

гръцки преводач Добрич

Независимо и от моя относителен оптимизъм по отношение на Омикрон искам да отбележа, че всичко би било чудесно, ако вирусът не мутира (…

Припомняме, по-рано днес от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести стана ясно, че подвариантът на Омикрон ВА.2 вече е у нас. Той е засечен в областите София – 2 случая, Бургас – 3 случая и Търговище – 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Никой от тези хора не е приеман в болница.

По статията работиха: Виолета Иванова и Ивайло Ачев

Източник