агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Окончателно: Ще се издава зелен сертификат за наличие на антитела

Хората, които имат антитела над определен праг, ще могат да си извадят зелен сертификат от четвъртък. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров във вторник след като експертните съвети по имунология, вирусология и клинична лаборатория излязоха със становища по темата.

seo-blog7

“Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човекът да може да получи сертификат”, добави Кацаров.

Той ще е валиден 90 дни.

Целта му е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани, обясни проф. Радка Аргирова.

Според новите разпоредби сертификат ще могат да получат: 

? Хора, които са изкарали безсимптомно вируса;

? Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали;

? Хора, които са постъпили за лечение по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест.

гръцки преводач Добрич

“По този начин косвено ще получим информация и за това колко хора действително са се срещнали с вируса. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде праговата, ще бъде 150 на BAU на ml“, обясни Аргирова.

Зеленият сертификат работи и имаме данни за обръщане тренда на пандемията – съотношението между новозаболели и постъпили в болница е ра…

По думите на проф. Ива Христова няма конретни фиксирани тестове за антитела. “Изискването е те да са с “Т” марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани.

От “Информационно обслужване” съобщиха, че че зеленият сертификат за антитела ще може да се издава от четвъртък. За целта всяка лаборатория трябва да интегрира софтуера си към Националната здравна информационна система (НЗИС) и да изпраща резултатите от тестовете за антитела. В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще могат да получат сертификата си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването.

Вижте още:  "В празничните дни не се събирайте на големи групи" - МЗ с препоръки за празниците

COVID-19 и изборите

Във връзка с предстоящите в неделя избори 2 в 1 Кацаров заяви, че е решено всички членове на СИК, застъпници и наблюдатели да са със зелен сертификат, или да им се предоставят антигенни тестове безплатни, да се тестват и ако някой излезе положителен да се лекува, а не да стои в стаята по време на изборите.

ЮОт СИК бяха категорични, че това няма как да се случи. Те казват, че повечето хора сигурно няма да пожелаят да се тестват и те нямат готовност ако някой е положителен, да го заменят с друг. Казаха и че ще пречим на изборния процес. Затова ние ще стъпим на правилата, известни и досега, свързани с дезинфекция, маски, дистанция, проветряване, а останалите тестове ще се изпратят като препоръка. Ако ЦИК реши да не въведе тези правила, ние сме готови да предоставим тестове, който иска да си направи от членовете на СИКЮ, каза Кацаров.

Източник