агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Дунавско хоро за ЧНГ? Да, ама има авторски права

Дунавско хоро за ЧНГ? Да, ама има авторски права

Снимка: БГНЕС, архив

Символът на новогодишното веселие у нас – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това става ясно от позиция на сдружението за защита на авторските права в музиката МУЗИКАУТОР по повод предстоящите празненства.

Прочутото хоро е произведение, което Илиев композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър.

Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд, посочват от МУЗИКАУТОР.

“Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за “народна музика”, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони”, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Вижте още:  Полюсни мнения в Учиндол и Плевен за Слави, бил затворено дете

Музикаутор напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

Източник: