агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Експериментът на Ел Салвадор с биткойн продължава

Министърът на финансите на Ел Салвадор защити стратегията на страната да приеме биткойн като законно платежно средство, въпреки призивите на критиците да се откажат от експеримента, предвид мечия пазар, през който преминава криптовалутата, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.  

seo-blog7

Близо година, след като страната заложи на биткойн, Алехандро Зелая заяви, че дигиталната валута е предоставила финансови услуги за страна, в която голяма част от населението не използва банки, освен това е привлякла туристи и инвеститори. Въпреки че все още малко хора използват биткойн като разменно средство, министърът казва, че вярва в дигиталните пари и че правителството все още смята да емитира облигации обезпечени с биткойн, които използват блокчейн технология.

„За някои това е нещо ново и нещо, което не разбират напълно, но това е феномен, който съществува, налага се все по-масово и ще продължи да съществува през следващите години“, каза Зелая в интервю в сряда.

Правителството е закупило 2381 биткойна с публични средства, които днес струват около 50% по-малко от сумата, която властите са платили за тях, според изчисления на Bloomberg, базирани на публикации на президента Найиб Букеле. Проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ установи, че повечето фирми и потребители в Ел Салвадор все още предпочитат да използват твърда валута за плащане на стоки и услуги и изпращане на парични преводи. Международният валутен фонд призова нацията да премахне статута на биткойн като законно платежно средство. Правителството преговаря с МВФ за разширено финансиране от 1,3 милиарда долара, но все още не е постигнато споразумение.

Все пак Зелая твърди, че вижда бъдеще, в което цифровите токени играят по-голяма роля.

Вижте още:  Протестиращи във Варшава: "Да" на полския енергиен суверенитет!

„Няма да имаме резултати за една нощ. Не можем да си легнем бедни и да събудим милионери.” – казва Зелая. „В миналото хората страхуваха от неща като уебсайтове и дигитален бизнес, но с времето те се наложиха в живота на всички“.

Спадът в цените на биткойн забави плановете на администрацията да издаде облигации, обезпечени с биткойн, на стойност 1 милиард долара, но правителството все още планира да продължи продажбата, когато пазарните условия се подобрят, каза Зелая. Той каза, че правителството все още продължава с плановете за изграждане на „Биткойн Сити“ и ще обяви допълнителни проекти, свързани с биткойн през следващите месеци.

гръцки преводач Добрич

„Вярвам в традиционната международна парична система, точно както вярвам, че новите технологии ще помогнат на хората в бъдеще“, каза Селая. „Така че мисля, че осъществяването на този преход е жизненоважно и би било погрешно от наша страна да не преследваме финансови иновации, които биха могли да бъдат от полза за Ел Салвадор.“

Биткойн и етер, двата най-големи дигитални токена в света, са напът да отчетат един от най-добрите си месеци от 2021 г. насам на фона на възраждането на апетита за риск на световните пазари и оптимизма относно надграждането на мрежата на Етериум.

Биткойнът е поскъпнал с 28% през юли, а етерът със 72%, въпреки че оживлението утихна в петък. Биткойн се търгуваше за 23 950 долара, а етер за около 1732 долара.

Забавянето на икономиката в САЩ кара инвеститорите да смятат, че Федералният резерв ще повишава лихвените проценти до края на годината и ще започне да ги понижава през 2023 г., което ще създаде по-благоприятна ликвидна среда за спекулативните активи.

Вижте още:  Румъния одобри таван на цените на тока и газа за 1 година

Блокчейнът, върху който работи етериум, трябва да премине към по-енергийно ефективна система, която изисква така нареченото доказателство на залог.

Очаква се в следващите дни етерът да се насочи към цена между 1,915 и 2,000 долара, според Марк Нютън, ръководител на техническата стратегия във Fundstrat.

„Ethereum изглежда по-привлекателен технически от биткойн в краткосрочен план, така че спадовете до средата на август са добра възможност за покупка“, каза той.

Източник: