агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ЕС и ИТ гигантите заедно срещу „омразата” в интернет

Властите в ЕС и онлайн платформите ще работят за по-безопасен интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейските министри на правосъдието и технологичните гиганти Google и Meta постигнаха съгласие в петък, че е необходима ясна правна рамка за засилване на сътрудничеството срещу онлайн омразата.

И от двете страни на Атлантика компаниите-собственици на социални мрежи са засипвани с предложения и искания за нови законодателни мерки за противодействие на „онлайн речта на омразата и дезинформацията”.

Очаква се законът за цифровите услуги в ЕС да подтикне ИТ гигантите да направят повече за справянето с нелегалното съдържание в платформите, като глобите могат да достигнат 6% от глобалния годишен оборот на големите технологични фирми.

„Крайно време е да приемем законодателство на ЕС, така че платформите да нямат последната дума”, каза френският правосъден министър Ерик Дюпон-Морети, който беше домакин на срещата в град Лил в северната Франция. „Нуждаем се от ясна, точна рамка, която зачита свободата на словото”, допълни той.

Главният юрисконсулт на Google Кент Уокър, който взе участие в срещата, каза пред Ройтерс, че компанията приветства плановете на ЕС да улесни споделянето на цифрови доказателства.

гръцки преводач Добрич

„Вярваме, че регламентът за електронните доказателства създава положителен международен прецедент за подкрепа на нуждите на правоприлагането, като същевременно гарантира поверителност и надлежна процедура за потребителите”, заяви той.

Twitter обаче не изпрати свой представител на срещата, което Дюпон-Морети разкритикува преди срещата. „Все още има един има стол, ще си бъде празен и пред него ще стои етикетът на Twitter, за да покаже, че ги няма – и съжалявам за това”, каза той.

Вижте още:  Intel се кани да вдигне цените след лоши финансови резултати

От своя страна, Twitter заяви, че „стои настрана” заради собствените си правила за Covid, но че е напълно ангажирана да си сътрудничи с властите, за да направи интернет по-безопасен.

Източник: