агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Гренландия готви блокчейн система за гласуване


Изборна система, базирана на блокчейн? Тестват такава в Гренландия (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Гренландия получиха субсидия, за да проучат потенциалното използване на система за гласуване, базирана на технологията блокчейн, която досега намира най-голямо приложение в света на криптовалутите.

Университетът в Орхус, институтът Александра, ИТ университетът и изследователите от Concordium Blockchain ще се опитат да създадат защитена система за онлайн гласуване. Проектът се управлява заедно с Министерството на социалните въпроси, пазара на труда и вътрешните работи на Гренландия.

Експериментът стана възможен след промяна в закона през 2020 г., която разреши онлайн гласуването в страната. Гренландия е физически голяма, но има население от едва около 58 000 души, а огромните разстояния са проблем за гласуващите.

„Целта е да дадем на хората, вземащи решения в Гренландия, добри условия да решат коя система да използват за провеждане на онлайн избори“, казва Карстен Шурман, професор в ИТ университета, и главен изследовател на проекта. По неговите думи, проектът може да бъде ценен и в чисто изследователски аспект.

„От технологична гледна точка се движим в непозната територия и в зависимост от нашите резултати можете лесно да си представите, че много държави, които видят ползите от онлайн избори, ще могат да използват нашите резултати. Гренландия – с ограниченото си население и големи разстояния – е оптималното място, от което да започнете“, споделя ученият.

Кааре Кьелстрьом, CTO на компанията Concordium, определя проекта като ключов за гарантиране на истинни изборни резултати. „Има, разбира се, много предимства в онлайн изборите. Въпреки това недоверието и липсата на регулиране на готови и сигурни решения попречиха на огромното мнозинство от страните да продължат напред”, казва той.

Вижте още:  A1 спечели конкурса „Компания на годината” в категория Телекомуникации

„В Гренландия, където огромните разстояния затрудняват гласуването на хората, едно онлайн решение може потенциално да увеличи участието на гласоподавателите и това е една от причините за промяната в закона през 2020 г., която проправи пътя на гренландското правителство да даде възможност хората да гласуват онлайн в бъдеще“, заяви Къелстрьом.

Източник: