агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Гренландия готви блокчейн система за гласуване


Изборна система, базирана на блокчейн? Тестват такава в Гренландия (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Гренландия получиха субсидия, за да проучат потенциалното използване на система за гласуване, базирана на технологията блокчейн, която досега намира най-голямо приложение в света на криптовалутите.

Университетът в Орхус, институтът Александра, ИТ университетът и изследователите от Concordium Blockchain ще се опитат да създадат защитена система за онлайн гласуване. Проектът се управлява заедно с Министерството на социалните въпроси, пазара на труда и вътрешните работи на Гренландия.

Експериментът стана възможен след промяна в закона през 2020 г., която разреши онлайн гласуването в страната. Гренландия е физически голяма, но има население от едва около 58 000 души, а огромните разстояния са проблем за гласуващите.

„Целта е да дадем на хората, вземащи решения в Гренландия, добри условия да решат коя система да използват за провеждане на онлайн избори“, казва Карстен Шурман, професор в ИТ университета, и главен изследовател на проекта. По неговите думи, проектът може да бъде ценен и в чисто изследователски аспект.

„От технологична гледна точка се движим в непозната територия и в зависимост от нашите резултати можете лесно да си представите, че много държави, които видят ползите от онлайн избори, ще могат да използват нашите резултати. Гренландия – с ограниченото си население и големи разстояния – е оптималното място, от което да започнете“, споделя ученият.

гръцки преводач Добрич

Кааре Кьелстрьом, CTO на компанията Concordium, определя проекта като ключов за гарантиране на истинни изборни резултати. „Има, разбира се, много предимства в онлайн изборите. Въпреки това недоверието и липсата на регулиране на готови и сигурни решения попречиха на огромното мнозинство от страните да продължат напред”, казва той.

Вижте още:  Google вижда голямо бъдеще за Android таблетите

„В Гренландия, където огромните разстояния затрудняват гласуването на хората, едно онлайн решение може потенциално да увеличи участието на гласоподавателите и това е една от причините за промяната в закона през 2020 г., която проправи пътя на гренландското правителство да даде възможност хората да гласуват онлайн в бъдеще“, заяви Къелстрьом.

Източник: