агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели

“Бюджет 2022” е щедър – даваме повече, отколкото досега в далеч по-тежката от икономическа гледна точка 2020 г. Част от разходите остават неясни. Целевата и крайната част няма консистентност. Така финансистът доц. Емил Хърсев коментира в студиото на “Денят ON AIR” представените от финансовия министър Асен Василев параметри на тазгодишния бюджет.

seo-blog7

47-ото Народно събрание му се струва популистко. Доц. Хърсев се опасява, че ще станем свидетели на “нещо, което го гледахме при актуализацията на миналогодишния бюджет”.

“Дълговете убива нацията, хората се раждат задлъжнели . Водени от егоизъм, много ще търсят друга страна, където няма да бъдат обременени. Много нации са си отишли по същия начин – римляните, византийците… За съжаление, ние заимстваме негативния пример от Европа, която върви по тази плоскост вече 10 години”, предупреди финансистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

България все пак е далеч от дългова спирала, увери доц. Хърсев.

“За дългова спирала говорим, когато има натрупване – когато дългът поражда повече дълг. Нещо, което при сегашната политика на нулеви и отрицателни лихви на практика не се получава. Точно обратното – който има по-голям дълг, той печели повече. Това е политика на хитруване на държавите. Налагане на скрит данък върху спестяванията чрез отрицателната лихва, но не си правят сметка, че с това внасят тежки диспропорции във финансовите показатели на икономиката. Оптимизмът на пазара може да продължи до 5 години”, обясни той.

По думите му “Бюджет 2022” не дава решение на енергийната криза.

“Добрата новина – ръст на БВП и цените, което показва, че и в бъдеще можем да очакваме този ръст да продължи. Надявам се и да се окажат прави всички международни авторитети, които са единодушни, че инфлацията не е дългосрочен фактор, заради което не е нужно да се мисли за монетарен отговор. Те очакват до пролетта ръста на енергийните цени да се преодолее”, посочи финансистът.

гръцки преводач Добрич

Според доц. Хърсев след падане на мораториума цената на бензина може да скочи до 3 лв.

Вижте още:  Гърция взе облака на Google, ние се занимаваме с Nexo и Ружа

 Източник: