агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

seo-blog7

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консервативното планиране на приходите и очакванията за тяхното преизпълнение, амбициите за увеличение на капиталовите разходи са причината за големия бюджетен дефицит планиран за 2022 г. Това коментира Георги Ганев, икономист, член на бюджетната комисия в парламента, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„До момента излизането на по-малък дефицит в края на годината се дължеше на неизпълнението на капиталовите разходи – но заявката на това управление е наистина да ги направи, така че повишението на дефицита е свързано с политическите приоритети на тази коалиция – да започне да строи и подобрява публичната инфраструктура в страната.“

Още по темата

24 яну 2022 09:16

328

гръцки преводач Добрич

Нивата на дефицит не са неуправляеми или опасни, смята Ганев и добави, че най-вероятно в края на 2022 г. пак ще има преизпълнение на събирането на приходи и може би недоизпълнение на капиталовите разходи.

„В крайна сметка дефицитът за 2022 г. ще е доста по-малък.“

Свръхдефицитът по отношение на критериите от Маастрихт за членство е еврозоната няма да бъде особен проблем в момента, заради разхлабените правила в целия ЕС, смята Ганев.

Едва ли към България ще започне наказателна процедура по свръхдефицит, защото за всички държави е разрешено да надвишат границите от 3%, каза той.

Ще има увеличаване на данъците заради увеличаване на осигурителните основи, допълни Ганев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник:

Вижте още:  Нидерландия: Говеда и торове са пикови замърсители, ще унищожим 1/3