агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Интелектуалните упражнения ефективни за забавянето на Алцхаймер

Четете, пишете писма, играйте карти или настолни игри, редете пъзели… На кратко, упражнявайте мозъка си, независимо от възрастта.  Перспективно проучване, публикувано в Neurology – списанието на Американската академия по неврология, заключава, че практикуването на дейности, стимулиращи интелекта в напреднала възраст, забавя появата на клинични признаци на Алцхаймер.

seo-blog7

Въпреки че за това невродегенеративно заболяване, засягащо близо 50 милиона души в целия свят, не е създадено ефективно лечение, забавящо развитето му, проучванията поставят фокус върху превенцията. В САЩ, данните за ефективността на моноклоналното антитяло, използвано за лечение на Алцхаймер – адуканомаб, остават все още противоречиви.

През последните години, потвърдени проучвания са показали, че повече от една трета от новите случаи биха могли да бъдат предотвратени, намалявайки сърдечносъдовите рискови фактори като тютюнопушене, заседнал начин на живот, високо кръвно налягане и диабет. Установено е, че колкото по-дълго време са траели проучванията, толкова по-късно са се появявали първите симптоми на болестта на Алцхаймер. Интелектуалната дейност увеличава функциите на връзките между невроните, което позволява на хората да устоят по-продължително време на невродегенеративните процеси в организма. Това е концепцията за „когнитивния резерв“.

Има ли ефект от интелектуалната дейност на по-късна възраст? За да се проучи, екипът на Роберт Уилсън, от университета Руш, в Чикаго, САЩ, е проследил, в рамките на седем години около 103 възрастни хора, които в началото на проучването на се били засегнати от болестта на Алцхаймер. Тези доброволци са отговаряли на тестове от по седем въпроса, които са били свързани с читателските им навици и други когнитивни дейности, като например настолните игри и писането на писма. Тестовете се оценявали в ска̀ла от 1 – 5, в зависимост от честотата на практикуване на интелектуални дейности.

Вижте още:  Автомобилите на НЗОК гълтат 200 хил. лв. годишно за гориво

По време на проучването, в което участниците са проследявани, чрез годишни прегледи, 457 от тях са развили болестта на Алцхаймер. Симптомите са се появили средно към 88,6 годишна възраст при тези, които не са извършвали често интелектуални дейности – 2,1 точки от 5 на горепосочения текст. При пациентите, които са били с по-висок резултат на тестовете – 4 точки, заболяването се е развило към 93,6 – годишна възраст, което е около 5 години разлика между двете групи пациенти. Заключенията остават непроменени, взимайки под внимание нивото на образованост и честотата на социалните контакти.

Роберт Уилсън и неговите съавтори обясняват, че връзката между интелектуалната дейност и възрастта на проява на болестта на Алцхаймер е определена от умственото натоварване в по-късна възраст. Те подчертават, че проучването им касае определени групи хора и по-голямата част от участниците са от европеидната раса, с по-високо ниво на образование.

По отношение на общественото здраве, превантивните свойства на този „мозъчен спорт“ могат да бъдат колосални. Според американските учени, забавянето на проявата на болестта на Алцхаймер с пет години може да намали значително нейното разпространение и честота. Филип Амюел, професор по публично здраве в университетския болничен център в Лил, Франция, главен директор на Фондация Алцхаймер и автор на „Guide anti-Alzheimer”(издателство “Cherche Midi”, 2018), смята, че тези проучвания са значителни и важна тяхна черта е перспективността.

Той обобщава, че резултатите от проучванията показват относителния характер на ефектите от продължителността на проучванията, без да ги подценяват, но поставят акцент върху ползите от мозъчната стимулация в напреднала възраст. Според проф. Амюел, стимулацията на мозъка е полезна на всяка възраст и е доказано, че най-пълноценната умствена дейност е четенето, независимо дали се отнася за четене на вестник, или книга, на хартия, или на екран.

гръцки преводач Добрич

Източници:

www.lemonde.fr

https://n.neurology.org/content/97/9/e922

Източник:

Вижте още:  Трансферин – какви функции изпълнява в организма?