агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Испанският проект Monei за CBDC започна тестове

Испанската финтех компания Monei започна тестове на обезпечена с евро стабилна монета, наречена EURM, под надзора на централната банка на страната. Съобщение, публикувано на уебсайта на фирмата на 29 януари, гласи, че експеримента се провежда в контролирана среда и се следи пряко от регулаторите. В тестовете е включена ограничена група от отделни потребители, за да бъдат сведени грешките до минимум.

seo-blog7

През този етап Monei цели да проучи възможността за извършване на трансакции с EURM. Всеки потребител трябва да потвърди самоличността си, да качи цифровия си портфейл, да депозира 10 евро в акаунта си и да ги обмени за 10 EURM. Всеки токен е обезпечен 1:1 с евро, а резервите се съхраняват в няколко испански банки, като BBVA и Caixabank.

Прочетете още: САЩ са готови с техническата платформа за цифров долар

Изпълнителният директор на Monei Алекс Сайз Вердагер определи тестовете като „поредна стъпка по пътя към пълната цифровизация на плащанията“. Той вярва, че новият стейбълкойн ще предостави възможност за изпращане на пари по „по-сигурен, програмируем, икономичен, демократичен и либерализиран“ начин.

Според съобщението EURM ще улесни преводите между двама души с достъп до мобилен телефон за милисекунди. В същото време комисионната ще бъде едва „няколко хилядни от 1 евро на трансакция“. Инфраструктурата на стабилната монета включва и няколко опции за корпоративните потребители. Те могат да използват EURM за извършване на ежемесечни или ежедневни плащания на възнагражденията на служители или за изплащане на бонуси в реално време „въз основа на роботизирани инструкции“.

Прочетете още: Какво е Google Bard?

Централната банка на Испания (ЦБИ) обяви стартирането на собствената си програма за цифрова валута (CBDC) за търговия на едро през 2022 г. Вердагер намекна, че е възможно EURM да стане предпочитаната технология от ЦБИ. През януари 2024 г. Централната банка на Испания обяви началото на отделни тестове на CBDC в партньорство с Cecabank, Abanca и Adhara Blockchain. Испанският проект за CBDC се развива независимо от проекта за цифрово евро на Европейския съюз.
Източник

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Неизбежно: е-колите ще стават все по-скъпи