агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Изригна вулканът Улавун в Папуа Нова Гвинея

Вулканът Улавун в североизточната част на Папуа Нова Гвинея изригна рано тази сутрин като изхвърли пепел високо във въздуха, след което се успокои. За момента няма информация за пострадали, предаде БГНЕС.

Отделът за управление на геоопасностите в страната съобщи за “непрекъснати силни емисии на гъсти сиви облаци пепел” от вулкана в продължение на около 15 минути.

Изригването на вулкана Тонга през януари 2022 г. е признато за най-голямото взривно изригване на XXI век от френски вулканолози от Унив…

Вулканът Улавун е един от най-опасните вулкани в света, който фигурира в списъка на 16-те “вулкани на десетилетието”, предвидени за изследване от вулканолозите, тъй като представляват значителен риск от големи и силни изригвания.

Твърди се, че облаците пепел са се издигнали на 3000 метра във въздуха, поради което беше издадено предупреждение към пилотите на авиокомпаниите в района.

“Пепелните шлейфове от изригването бяха издухани към северозападната страна на вулкана, което доведе до падане на много фина пепел на някои места, включително в мисията Уламона, и по-надолу на остров Лолобау”, заяви Отделът за управление на геоопасностите.

Нестабилният вулкан е разположен в отдалечената верига на архипелага Бисмарк в северната част на страната.

Вулканът Етна изригна нагорещена пепел.
Облакът от пепел се издигна на 10 км във въздуха над кратер в югоизточната част на вулкана, съ…

Поредица от изригвания през 2019 г. принудиха хиляди хора да напуснат домовете си.

Снимка: архив

Източник:

Вижте още:  Оливър Стоун получил милиони от фондация Назарбаев, за да направи филм за бившия лидер на Казахстан