агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Какво очаква руската икономика – смяна на икономическия режим и ирански сценарий?

Движението при рублата показва смяна на икономическия режим. Пред руската икономика предстои ирански сценарий, предвид тези доста силни санкции. Икономиката ще бъде откъсната от останалия свят. Тя ще премине от един режим на икономика и търговия към силно затворена икономика като иранската, венецуелската, кубинската. Това каза Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, в предаването “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

seo-blog7

“Оттук нанатък перспективите пред рублата са силно негативни. За момента все още не сме видели силните разпродажби, които ще сринат руската рубла, защото централната банка наложи капиталов контрол на пазара. Московската борса беше затворена, но дори когато отвори на чуждестранните инвеститори няма да бъде позволено да продават, защото има забрана за приемане на поръчки на местните брокери от чуждестранни инвеститори. Дори още не сме видели сериозния отлив. 120 млрд. инвестиции портфейлни има в руски активи – 30 в ДЦК и още около 90 на пазара към края на годината. Всичко това ще се запъти да излиза от страната, ако някога изобщо бъде позволено”.

През уикенда в онлайн приложенията за мобилно банкиране можехме да видим курсове от 180 рубли за долар, отбеляза гостът. “Това дава индикации накъде ще се движи рублата. В момента има доста смели прогнози, че дори може да стигне 300 рубли за долар”.

“Руският пазар беше най-големият в региона на Източна Европа. Поради очевидни причини той се превърна в неинвестируем и токсичен за чуждестранните инвеститори. Московската борса вече трети ден е затворена. Реално не сме видели същинския спад на тази борса, но компаниите като Лукойл, Сбербанк, Газпром и други, които имат двойно листване в Лондон, на други европейски борси и на американските фондови пазари, занулиха цените на акциите си. Тоест, компаниите в момента струват центове”.

Вижте още:  Над 1/5 от заетите в ресторантьорството са без договор

При останалите регионални индекси първоначално видяхме широки разпродажби, което е очаквано, най-малкото заради географската близост до конфликтния район и опасенията, че инвазията може да се разрастне занапред, поясни финансистът. “Тази седмица наблюдаваме сравнително стабилизиране и укрепване, особено на двата по-големи пазара – полския и турския”.

По думите на госта инвеститорите очакват, че може би скоро руският пазар ще бъде изключен от провайдерите на индексна информация, а това ще пренасочи голяма част от институционалните инвеститори от Русия към Полша, запазвайки интерес към региона.

“Инвеститорите ще се насочат към следващите по големина пазари, които имат капацитет и дълбочина да поемат по-големи потоци от портфолио инвестиции. Полският на този етап изглежда най-атрактивно. Турският е доста добре представен откъм индустрии, но там пък имаме макроикономически дисбаланси, които карат инвеститорите да подхождат с повече предпазливост”.

гръцки преводач Добрич

БФБ също реагира с разпродажби. “Очаквано, ние не сме откъснати от света. Сантиментът натежава и на нашата борса. Това, което можем да отбележим като плюс, е, че на нашата борса липсват чуждестранни инвеститори и се движи от местните инвеститори, както индустриални, така и ритейл. По тази линия не видяхме съществени сътресения”.

Вчера приключи срокът за отчетите за последното тримесечие на миналата година и “видяхме някои силни числа, които бяха положителна изненада, например Софарма”, и това сложи дъно на пазара за този момент. “В дългосрочен план имаме компании, които оперират в Русия, имат експозиция към пазара, износ, както и в Украйна, Това несъмнено ще даде ефект върху някои имена – например Албена, Софарма, Неохим (заради по-скъпата цена на газа, която най-вероятно ще остане трайно по-висока). Други пък от агросектора очевидно ще са облагодетелствани от поскъпването на агрокултурите през следващите месеци”.

Вижте още:  Поръчките в строителство намалели наполовина за шест месеца

“Не можем да игнорираме повишения риск от глобална стагфлация през следващите месеци. Такава среда в исторически план е турболентна за акциите, но пък отчитайки къде се намират другите ключови основни класове активи – облигациите, тази мантра, която владееше пазарите през последните месеци: “няма алтернатива” – пак ще е в сила. Тоест инвеститорите ще продължат да клонят по-скоро към акции, отколкото към облигации”.

Доскорошният фаворит тази година – европейските акции, пак заради географската близост на конфликта в Украйна, очевидно отпада и остава на заден план. Те ще отстъпят пред американските, които отново стоят по-силно, отчитайки факта, че и Фед може да не е толкова агресивен, каза Райков.

“На фокус изскачат няколко може би позабравени напоследък индустрии – отбранителна и киберсигурност. Това са трендове, които вероятно ще са дългосрочно с нас”. “Секторите енергетика, материали бяха облагодателствани от започналия суперцикъл, който допълнително ще бъде подсилен заради нарушените, евентуално, доставки от Русия. Това са секторите, които изглеждат най-атрактивни на този етап”.

Цената на петрола има потенциал да расте още доста, като все пак се водят и активни преговори от няколко седмици с Иран да бъдат вдигнати санкциите срещу страната и тя да се върне като износител на петрол, каза още анализаторът. “Това все още е под въпрос, но в случай че стане, ще бъде известен укротяващ фактор за цените на петрола” допълни гостът.

“Иран има потенциал да изнася в следващите шест месеца, в случай че се случи сделка, по почти 500-600 хиляди барела дневно, до 12 месеца те могат да бъдат вдигнати до над 1 млн. барела. Това би задържало цените”.

Вижте още:  Прогнозата на проф. Томов: Инфлацията през май удря 17%

Друг фактор е, че щатските производители, при правилна данъчна среда, при съответните стимули, биха могли също да инвестират в шистов добив, което в рамките на девет месеца може да даде резултати и да върне барели на пазара, добави Райков. “Средносрочно можем да видим някакво укротяване, но краткосрочно можем да видим цени от около 130-150 долара, което води до унищожаване на потреблението. Ще се свие потреблението и би трябвало да се балансират цените на по-ниска равновесна стойност, но базовият сценарий е за трайно по-високи цени през следващата година”.

“Координираното освобождаване на петролни резерви от ключови потребители също ще даде ефект, но под въпрос е точно колко ще бъдат прекъснати доставките от Русия и в какъв момент”.

Централните банки са с изчерпан арсенал – инфлацията така или иначе беше проблем и преди конфликта Русия- Украйна да започне, каза гостът. “Това само усложнява тежкия път, който предстои, особено пред Федералния резерв. Има пазарни очаквания, че Фед няма да бъде толкова агресивен, колкото очаквахме преди една седмица”.

Прогнозираше се, че ще има седем покачвания тази година, а сега това число рязко намаля, като вече се залага на пет повишения, добави Райков. По думите му увеличението през март остава на дневен ред, но “вероятността за 50 базисни точки рязко спадна и най-вероятно няма да го видим”. Очакванията са за 25 базисни точки.

Наблюдава ли се доброволно прекратяване на отношенията на бизнеса с руски контрагенти?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: