агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Компенсациите за природен газ за бита ще включват и декемвври

Компенсациите за природен газ за бита ще включват и декемвври

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от и да включват и месец декември 2021 г. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството по повод следващи мерки по компенсациите за цените в сектора.

seo-blog7

Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50 процента от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лева, предаде БТА.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50 процента от разликата между базата от 48,84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик “Булгаргаз”.

Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас – сумата за подпомагане за месец януари тази година. За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени. Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.
 

Източник:

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход