агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Скок на минималната заплата в Германия – 12€ на час от октомври

Правителството на Германия одобри увеличение на минималната работна заплата на 12 евро на час – водещо предизборно обещание на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. “Много граждани на нашата страна работят много, но печелят малко – това трябва да се промени”, заяви Шолц, когато обяви решението в Twitter.

seo-blog7

“За мен това е един от най-важните закони и въпрос на уважение”, каза той.

Минималното заплащане ще се повиши от 9,82 евро на час на 10,45 евро от 1 юли, а от 1 октомври – на 12 евро. Увеличението ще повиши заплатите на около 6,2 милиона работещи в Германия.

Според министъра на труда Хубертус Хайл от промяната ще се възползват най-вече хората, работещи в сферата на ресторантьорството, професиите в сферата на услугите, складовата логистика и чистачите.

“Говорим за хора, които са поддържали работата на магазина по време на пандемията”, каза той.

Увеличението на минималната работна заплата беше включено в коалиционния договор, договорен между социалдемократите (СДП), Зелените и либералната СвДП след изборите през септември. Германската конфедерация на профсъюзите (DGB) заяви, че промяната ще засили покупателната способност в най-голямата икономика в Европа с около 4,8 млрд. евро годишно, съобщи БГНЕС.

Но според критиците тя може да подхрани инфлацията, която към края на 2021 г. достигна почти 5% в Германия. Йоахим Руквид, председател на Асоциацията на германските фермери (DBV), каза в сряда пред вестник „Rheinische Post“, че увеличението “вероятно ще има значителен ефект върху цените на храните”.

гръцки преводач Добрич

Правителството заяви, че от него ще се възползват най-вече жените и работниците в бившата Източна Германия. Промяната трябва да бъде гласувана в долната и горната камара на Бундестага и в Бундесрата преди да стане закон.

Вижте още:  Форумът "Бъдещето на парите" представи експертен анализ и прогнози за състоянието на финансовия сектор в България

Източник: