агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кристин Лагард: Европа е изправена пред по-висока инфлация

Европа е изправена пред по-висока инфлация и по-бавен икономически растеж в условията на руската война в Украйна, заяви днес председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ)

seo-blog7

“Наясно сме с основните рискове, предизвикани от войната, и несигурността, която тя създава във всички посоки”, заяви Кристин Лагард в речта си по време на конференцията „ЕЦБ и нейните надзорници”, проведена във Франкфурт, Германия.

Още по темата

16 мар 2022 13:20

104

“Поради тази причина всички наши решения по паричната политика през следващите месеци задължително ще се основават на икономическите последици от войната и ще зависят от данните”, добави тя.

Лагард отбеляза, че през последните месеци икономиката на еврозоната вече се е сблъскала с редица предизвикателства, като например икономическото възстановяване от пандемията, по-високите енергийни разходи, ограниченията в предлагането и ценовия натиск.

гръцки преводач Добрич

Председателят на ЕЦБ отбеляза, че от юни миналата година насам енергията и храните са причина за около две трети от инфлацията, тъй като предлагането не успява да навакса с търсенето след възстановяването на световната икономика.

Тя заяви, че се очаква цените на енергията да останат по-високи за по-дълго време, като от началото на 2022 г. цените на природния газ са се повишили със 73%, а на нефта – с 44%.

“Натискът върху инфлацията на храните вероятно ще се увеличи. На Русия и Украйна се падат близо 30% от световния износ на пшеница, а цените на пшеницата са се повишили с повече от 30% от началото на годината”, обясни Лагард.

“Беларус и Русия произвеждат около една трета от световното количество калиев карбонат, който заедно с природния газ е ключова съставка за производството на торове и вече има недостиг от него”, добави тя. (БГНЕС)

Вижте още:  Зимната почивка излиза с 20% по-солено тази година


 

Източник: