агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Намаляват новите кредити и депозити през април

Намаляват новите кредити и депозити през април

БНБ публикува актуалната лихвена статистика за април 2022 г. При сектор Домакинства данните сочат за леко поскъпване на потребителските кредити с 11 базисни пункта. Така средната лихва по тези продукти достига ниво от 7,85%. При жилищните кредити се запазва тенденцията на подобряващи се условия. Лихвите през април спадат отново и достигат ниво от 2,58%. Въпреки подобряващите се условия, новоотпуснатите кредити са 504 млн. лв. или с 84 млн. лв. по-малко спрямо новите кредити през март (-14%).  На годишна база ипотечните кредити растат с 14%. Месечен спад в новоотпуснатите кредити се наблюдава и при потребителските кредити. Там свиването на обемите е по-малко и се ограничава до 6%. Въпреки този спад, на годишна база потребителските кредити продължават растат като спрямо година по-рано те се увеличават с 21%.

Продължава да нараства обемът на предоговорените кредити и рефинансираните. Те се увеличават с 800 хил.лв. до 4,4 млн. лв., което е ръст от 23% спрямо март.

Април нарушава тенденцията на понижаващи се лихви по депозити, като средната лихва за депозити на домакинства нараства с 3 б.п. до 0.10% в лева и до 0,08% в евро. Спрямо март се запазва намалението в обема новооткрити депозити и те спадат с 15% в лева и с 42% в евро. Месечните спадове в новооткритите депозити през март спомагат да се утвърди тенденцията за намаляващ темп на нарастване. Така на годишна база новите депозити намаляват с около 60% както в лева, така и в евро.

Източник:

Вижте още:  Как украинските гривни да се обръщат в евро