агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Не на шега – от днес се премахва данък „лихва“

Не на шега - от днес се премахва данък „лихва“
От днес беше премахнат данъкът върху лихви, начисляван по срочни и безсрочни депозити. Той беше въведен от министър Симеон Дянков през 2013 г., когато лихвите по срочни депозити бяха високи и се търсеха допълнителни приходи за бюджета. Първоначално данъкът се отнасяше само за доходите от лихви от срочни депозити, а впоследствие обхватът беше разширен и започнаха да се облагат и безрочните такива. Нулевите лихви по срочни депозити през последните няколко години на практика обезмислиха съществуването на този данък, като според НАП очакваните приходи от него през 2022 г. ще са около 2.8 млн. лв. 

seo-blog7

Причина за премахването на този налог, освен ниските приходи, са и разходите, свързани с разходите по администрирането на търговските банки на този налог, които се доближават до постъпленията от него. 

Ние от MoitePari.bg многократно сме предоставяли анализи, коментари и разяснения за този налог. От днес ще можете да сравните всички банкови оферти по използвана методика от нас, а именно ефективна годишна лихва, без начисляване на съответния данък върху лихвата.

Източник:

Вижте още:  ЕЦБ: България дълго няма да изпълнява критерия за инфлация