агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Полша се опасява от руско нападение

Полският премиер Матеуш Моравецки, в интервю за френския регионален всекидневник Ouest-France, призова за удвояване на разходите за отбрана в Европа, заявявайки, че се опасява от руско нападение срещу Полша, Финландия или балтийските страни, предаде БГНЕС.

seo-blog7

“Трябва да предвидите, че Путин ще иска да развие своята агресивна политика, своята инвазия. Той започна в Грузия, сега Украйна, следващата цел може да бъдат Балтийските страни, Полша, Финландия или други страни от източния фланг”, каза Моравецки , в това интервю, публикувано също от германската регионална пресгрупа Funke Meediengruppe.

Френският президент Еманюел Макрон е поискал в събота вечерта от белоруския си колега Александър Лукашенко, последният да “изиска възмо…

„Нуждаем се от силна европейска армия“, настоява полският премиер, който смята, че „трябва да се удвоят разходите за отбрана в Европа“. “В момента сме на ниво от около 300 милиарда евро, трябва да стигнем до 500-600 милиарда евро. Това не е невъзможно и ще позволи на Европа, най-накрая, да играе основна роля”, добавя той.

„Епохата на мира и международния ред е към своя край“, настоява той. „Трябва да сме наясно с това. Това е изпитание за Запада и начина, по който ще отговорим на това изпитание, ще определи бъдещето ни не за години, а за десетилетия.“

Ръководителят на полското правителство също така предлага да се изключат разходите за отбрана от Европейския пакт за стабилност, за да се позволи на страната му да харчи от 3 до 4% от БВП за отбрана, за да се защити “изправена пред руската агресия срещу Европейския съюз”.

гръцки преводач Добрич

Матеуш Моравецки също призовава за „безпрецедентен и съкрушителен набор от санкции“ след нахлуването на Русия в Украйна и „дискусии за това, как да направим Европа независима от закупуването на руски въглеводороди“. „Купувайки руски петрол и газ, ние сега финансираме агресивната политиката на Русия“, посочва той.

Докато Варшава е в полезрението на Европейската комисия по отношение на независимостта на съдиите и незачитането на решенията на европейското правосъдие, полският премиер казва, че очаква „Европейската комисия да не ни притеснява с така наречената процедура на върховенство на закона (…), защото в момента защитаваме източния фланг“.

“Намирам, че с нас се отнасят по дискриминационен начин, особено по време на война. Не бива да се отнасят така с нас”, добавя той.

Полша, която е член на НАТО, има 535-километрова граница с Украйна. 

Източник: