агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ПП-ДБ отказват участие в кабинета

Асен Василев: Мария Габриел е най-новото и най-красивото лице на мафията в България

Няма съгласуване на представения от Мария Габриел състав на Министерския съвет. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков след спешна среща на лидерите на ППДБ и парламентарата група, която се проведе в централата на ДСБ на ул. “Кърниградска” в столицата.

seo-blog7

Мария Габриел уби доверието в себе си! Жал ми е на нея и ме е срам за Борисов, каза Кирил Петков.

Такова чудо не е имало, заяви Атанас Атанасов. Това е една от най-големите фалшификации в историята на България, такава не е имало. Този състав няма как да мине през пленарна зала, допълни Асен Василев. “Мария Габриел е новото красиво лице на мафията”, каза още той.

Прочетете още: Близо 80% от българите покриват трудно ежедневните си разходи

“Няма как да се гласува този състав, при положение че половината от министрите сме тук и не искаме да участваме”, уточни Николай Денков. “Днес сме свидетели на абсолютна безпрецедентна подмяна в новата демократична история на България”, каза Христо Иванов.

“Предложеният състав не е съгласуван с ППДБ. Това е проектосъстав на ГЕРБ/СДС, без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинет с този състав. Подготвил съм декларация, че не искам да участвам в този състав. Няма съгласие и в споразумението. Единственият подпис под него е на Мария Габриел.

Няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да участваме в такъв състав на МС. Изрично казахме на колегите, че след като приключат преговорите имаме нужда от време, за да обсъдим с нашите колективни органи. Нищо не налага такова бързане. Имаше няколко спорни точки. Бяхме готови да преговаряме, но ГЕРБ/СДС напуснаха преговорите и отидоха при прездидента

гръцки преводач Добрич

Всичко това ни кара да смятаме, че се е симулирал преговорен процес”, каза Денков. Кирил Петков добави, че днес безвъзвратно е загубил доверието си към Мария Габриел. “Днес тя показа, че няма качествата да бъде премиер. Поддаде се на Борисов и сигурно на г-н Пеевски. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам. Той не се появи нито за момент, не си вдигаше телефоните. Използваше четири жени, криеше се зад тях, защото нямаше мъжеството да каже, че не може да приеме следния кабинет. Вълкът козината си мени, но нравът не”, добави Петков.

Вижте още:  Кръстев: Русия подкрепя сръбския лидер в Босна Милорад Додик

“Днес Борисов избра своите стрхаове, своята дружба с г-н Пеевски пред България”, каза още той. “Такова чудо не е имало”, обяви ген. Атанасов. “Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидат-министри, не са дали съгласието си за това. Оттеглете указа си”, призова лидерът на ДСБ. “На второ място към председателя на Народното събрание – да не включва в дневния ред точката за гласуване на ново правителство”, каза още Атанасов.

Прочетете още: Пеевски: Христо Иванов ми седеше в скута и пиеше мазно турско кафе

“Мисля, че сме свидетели на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история. Такова чудо не се е случвало – да бъда вписан като министър, без да съм дал съгласие и без да съм видял другите министри. Това е акт или на наглост, или на безобразие, който нито един човек, който иска да е премиер, може да си позволи”, сподели и Асен Василев. “Вместо красивите думи от Европа, видяхме селски тарикатлъци”, добави той.

“Г-жа Габриел вече не е част от решението, а част от проблема – новото и най-красиво лице на мафията в България”, обвини Василев. Христо Иванов разказа хронология на преговорите. По думите му са правени множество опити да се взриви преговорния процес.

“В споразумението има спорни въпроси. Ние не сме го подписвали. Имаше разговори по отношение на различни предложения за министри. За министър на електронното управление ние предложихме девет души. Десетият човек беше предложение на г-жа Габриел. Бяхме готови да го приемем, свързаха се наши хора с него, оказа, че с него не е говорено. Това трябваше да е предвестник на това, което виждаме. Те прекъснаха преговорите, без да е необходимо. Предлагахме различния решения, компромиси за всяка тема”, обяви лидерът на “Да, България”.

Вижте още:  Кабинетът обяви мониторинговия механизъм за изчерпан

В процеса на тези разговори попитахме г-жа Габриел дали има шанс да внесе несъгласуван състав на кабинет, тя отговори: “Не, това не е Мария Габриел.” Не знам какво видяхме днес. Не съм си го и представял, че ще внесат предложение с министри, с които това не е съгласувано”, каза още Иванов.

“Спорът вече не е за един или друг министър, а за това как ще е възможно да се взимат политически решения, да се правят компромиси. Как ще практикуваме политика”, попита той и добави, че това решение ги праща в абсолютно непознати води, които не са описани в Конституцията.

“Пеевски и Борисов постигнаха своето – взривиха всичко”, отсече лидерът на “Да, България”.

“Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията – връчването на имена с министри, които не са дали съгласието си. В Министерство на правосъдието направихме всичко възможно да има изцяло нов изработен Закон за съдебната власт. 200 страници, 500-600 разпоредби. Отговарящ на всички препоръчки. Очевидно е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в този парламент да се пристъпи към гласуване и приемане на този закон”, каза правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той също подписа декларация за отказ за включване в състава на Министерски съвет. Андрей Цеков също обяви, че не е дал съгласието си за участие в кабинета на Мария Габриел. Той също е депозирал заявление, с което изразява несъгласието си да участва в един неконституционен кабинет. Катя Панева също показа такава декларация.

“Писмените споразумения се одобряват с подпис. Когато ви покажат подпис, тогава може да говорим за одобрение. Това беше жалък опит – с г-жа Назарян обсъдихме няколко текста, казах й, че имаме неизяснени въпроси. Догоних ги по коридора и им казах, че нямаме подписано споразумение. Единият прост факт е, че няма подпис”, каза Христо Иванов.

Вижте още:  Местни избори 2023

“Няма как да се гласува този състав, при положение че половината от министрите сме тук и не искаме да участваме”, уточни Николай Денков. Кирил Петков обяви, че връщали обратно темата каква България искаме да имаме. “Това, което се случи днес, не е нормална европейска държава. Съжалявам, че европейското лице на Мария Габриел беше използвано от Бойко Борисов, обяви съпредседателят на ПП. “Името на Тодор Тагарев никога не е слагано на масата за обсъждане през тези преговори”, каза Денков.

“Единни сме – ще бъдем единни както в във властта, така и в опозиция. Това да е ясно на тези, които организират този пуч”, обяви Атанасов. Асен Василев също каза, че си е направил отвод и този състав на кабинет не може да мине. “Никой не успя да ни огъне. Отстояхме принципите си”, завърши Кирил Петков под аплодисментите на цялата парламентарна група на ППДБ.
Източник