агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Проф. Христова: Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките

“Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно – да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса”.

seo-blog7

Още по темата

17 окт 2021 07:05

247

16 окт 2021 09:51

290

гръцки преводач Добрич

16 окт 2021 07:45

330

Това заяви в интервю пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

“Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник – 18 октомври – б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките”, посочи проф. Христова.

Тя отново посочи, че ваксинацията дава възможност за социални контакти и подчерта, че макар и да има вероятност да се заразяват отново, ваксинираните прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:

“Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и на крак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много”, посочи проф. Христова .

Вижте още:  Мирчев: Отидем ли март на избори, няма да влезем в еврозоната на 1 януари

“Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали“, посочи експертът.

А издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление.
 

Източник: