агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

САЩ искат да лишат Китай от машини за съвременна флаш памет


Китай се научи да произвежда най-модерни 3D NAND памети, което е проблем за САЩ  
(снимка: YMTC)

Съединените щати възнамеряват да лишат конкурента си Китай от достъп до оборудване за производство на усъвършенствани 3D NAND памети, които се използват в съвременните електронни устройства.

Преди една година китайската компания YMTC започна масови доставки на 128-слойна 3D NAND памет за своите клиенти и успя да завладее 5% от световния пазар на флаш памет. В същото време американската Micron Technology контролира 11% от пазара и това подтиква властите в САЩ да наложат ограничения, които биха могли да забавят растежа на китайския конкурент.

От началото на тази година производството на флаш памет в Китай е достигнало 23% от световното, въпреки че само преди две години този дял не надвишаваше 14%, отбелязва Ройтерс. Дори американските компании Western Digital и Micron Technology произвеждат по-голямата част от NAND паметите си извън страната, което предизвиква известно безпокойство в Белия дом.

Сега властите в САЩ подготвят забрана за износ в Китай на определени видове технологично оборудване, което позволява производство на съвременна полупроводникова памет. Предполага се, че „линията на водораздела” ще бъде начертана въз основа на броя на слоевете – оборудване, което позволява производство на 3D NAND памет с повече от 128 слоя, ще бъде забранено за износ в Китай.

Става дума за продуктите на американските компании LAM Research и Applied Materials, но ограниченията ще засегнат и дейността на чуждестранните производители на памет в Китай. По-специално, бизнесът на Samsung Electronics и SK Hynix може да пострада, тъй като според американските служители е нежелателно да се внася подобно оборудване в Китай от която и да е компания, дори ако тя се контролира от централи, разположени в приятелски настроени към САЩ държави.

гръцки преводач Добрич

Корейската SK Hynix, която преди време купи подразделението на Intel за 3D NAND памети в Далиан, Китай, едва ли ще хареса тази новина. Samsung също има голямо съоръжение за производство на полупроводникови памети в Китай.

Вижте още:  Животновъди: Загиваме, на ръба на оцеляването сме

Тъй като YMTC започна да изпраща мостри от 192-слойна 3D NAND памет на клиенти през последното тримесечие, ограниченията върху вноса на технологично оборудване с произход от САЩ очевидно ще намалят способността ѝ да остане конкурентна на световния пазар. Според слуховете, дори е Apple проявила интерес към чиповете на YMTC за използване в мобилните си устройства.

Пакетът от закони, приет миналата седмица за стимулиране на развитието на американската национална полупроводникова индустрия, също съдържа ограничения за взаимодействие с компании, които правят бизнес в Китай. На получателите на американски субсидии ще бъде забранено да инвестират в разширяване и модернизация на производствените мощности в Китай в продължение на десет години.

Източник: