агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Скандал в парламента, решават извънредно за помощта за Украйна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

seo-blog7

В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. “За” гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.

Още по темата

9 дек 2022 09:51

44

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

гръцки преводач Добрич

Включването на двете точки предизвика острата реакция на “БСП за България”, те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) – това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага – другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Вижте още:  Учениците от още 9 общини минават на онлайн обучение

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди – без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски (“БСП за България”). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на “коалицията на войната”, коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика – абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов. Ако има “коалиция на войната”, разбирам, че искате с “Възраждане” да се представите за “коалиция на русский мир”, коментира той./БТА/

Вижте още:  ДБ: Не е моментът за нови избори, времената са тежки

Източник: