агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

След 2 години чакане: Мъж остана без жилище след прекратяване на договора му от строителя

Фирмата “Грийнлайф” иска индексация на цените на апартаментите поръчани и платени на “зелено”

greenlife-stroitelstvo-sofia

seo-blog7

Огнян Станоев е категоричен, че ще търси правата си в съда

Мъж остана без две жилища, след повече от две години чакане сградата да бъде построена. Преди повече от две години Огнян Станоев сключва договор с фирма строител за закупуване на две жилища в столичния квартал “Дружба”. През април миналата година сградата получава акт 14. А през януари тази година фирмата “Грийнлайф” иска да индексира цените на апартаментите.

“Без това да го има като клауза в договорите. Всичко се случваше без официална комуникация. Единствено по телефон и срещи на живо. Абсурдно е за мен да искат индексация на строеж, който вече има даже дограма, т.е. повечето материали вече са сложени, сградата е почти направена”, заяви Огнян Станоев.

До индексация така и не се стига. През февруари Огнян и множество други клиенти получават уведомление, че договорът им с фирмата е едностранно прекратен.

Аз искам да ми преведат това, за което сме се разбрали по договор. По договор, когато прекратят договора те трябва да изплатят неустойки в размер на 20%“, допълни Станоев.

След повече от две седмици Огнян получава парите си, но без неустойките.

Виж: Италия конфискува вили и яхти на руски олигарси

гръцки преводач Добрич

“Това, което се случва е, че тъй като много се вдигнаха цените на недвижимите имоти, строителите видяха, че могат да продадат на много по-високи цени, отколкото са сключили договор и поради това решават, че ще им е по-изгодно да прекратят договорите с вече съществуващите клиенти”, посочи Огнян Станоев.

Така Огнян остава без жилища, които чака повече от две години. Според адвокат Веска Волева предварителният договор не дава право на собственост върху имота и така ръцете на купувача са вързани.

Вижте още:  Българите имат доверие повече в лекарите, не в здравната система

Виж: Тегленето на пари от банкомат поскъпна 7-8 пъти

Когато не си го обвързал с нотариална сделка, ти си никой по тези договорености. Аз съм твърдо против предварителните договори на строителна площадка, защото тогава на тебе нищо не ти продават. Предварителен договор се сключва тогава, когато обектът е на лице, когато е притежание на съответно лице“, заяви адвокатът Веска Волева.

Огнян е категоричен, че ще търси правата си в съда. Според адвокат Волева обаче делото може да се проточи с години.

Да не говорим, че има такси. Да не говорим, че има страшно много неща. Фирмата може да фалира през това време. Те ще прехвърлят обектите и няма да има кого да възразиш, за да си гарантираш вземането”, допълни адвокатът.

Виж: IT секторът готов да назначи до 30 000 бежанци, заплата над 4700 лв.

По думите ѝ най-добрият вариант е преди закупуване на имот, клиентът да се консултира с адвокат и да настоява за прехвърляне на собственост. От фирмата строител отказаха да коментират казуса.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и Иван Ставрев.

Източник