агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Тегленето на пари от банкомат поскъпна 7-8 пъти

Тегленето на пари от банкомат поскъпна 7-8 пъти
Ако тегленето на кеш от банкомат на друга банка (не тази, която е издател на картата ви),  доскоро е било на твърдата „цена” от 1.30 лв., то вече ви струва 0.20% от сумата. Това означава, че при теглене на 500 лв. вече ще плащате доста по-различна такса – 10 лева, което е близо 8 пъти по-скъпо, показват сметки на „БАНКЕРЪ”. За нищожни суми, при които новата процентна такса може да се окаже, че е е по-ниска от предишната твърда такса в лева, от банката правят уточнението, че тя не може да падне под 1.30 лева.

seo-blog7

Примерът е от промените в таксите, отразени на сайта на Пощенска банка, които са в сила от 9 февруари за картите Maestro и VISA, издадени от кредитната институция, когато се ползва чужд банкомат. Ако искате да спестите някой лев, то трябва да потърсите банкомат на Пощенска, където ще ви излезе малко по-евтино – 0.15 процента от сумата. Преди сте плащали едва 30 стотинки, независимо от изтеглените пари.

От началото на тази година още две банки „превъртяха” твърдите си такси в лева, които не зависеха от размера на теглената сума, в процентни такси в пряка връзка със желания от клиента кеш. Това са Fibank и УниКредит Булбанк. Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките между 0.1 и 0.16, като минимумът е 0.30 лева.

От 5 януари най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, повиши голяма част от таксите и комисионите си. Поскъпна и ползването на дебитните карти на банката. Тегленето на пари от банкомат на Уникредит Булбанк стана 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от предишните 0.30 лева. Теглене на пари от банкомат на друга банка стана 0.20%, но не по-малко от 1.50 лева. Увеличи се и месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални плащания и SMS-уведомяване. По-скъпо вече е и преиздаването на ПИН за дебитни карти – от 3 на 5 лв., както и трансакции в системите ePay.bg – от 0.20 на 0.50 лева.

Вижте още:  Необслужваните кредити намаляват в края на март

Дори справката за наличността по дебитната карта, Уникредит Булбанк таксува по-скъпо – от 0.50 лв. на 1 лев.

От февруари поскъпна ползването на дебитна карта на ПИБ. При всяко теглене на по-големи суми от банкомат на ПИБ вече ще се начисляват 0.1%, но не по-малко от сегашните 0.30 лева. При теглене от АТМ на друга банка таксата ще е 0.2%, но не по-малко от сегашните 1.50  лева. А за справка за наличност по картата се начисляват 0.50 лева.

При Банка ДСК тарифите за теглене са по-високи от миналата година. Сега тя стана новатор в още едно направление. 

От 1 януари 2022 г. при внасянето на пари в брой чрез банкомат на Банка ДСК вече се начисляват 0.20 лв. за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Повече от година ДСК начислява такса при внасяне на суми в брой на гише по личната картова сметка на клиентите. Затова много клиенти започнаха да използват банкоматите, за да зареждат картите си, тъй като тази услуга беше безплатна. Но от Нова година „грешката“ е поправена.

гръцки преводач Добрич

Появиха се и подозрения за споразумение между големите банки. 

Според Десислава Николова от сайта “Моите пари” няма уговорка между банките да вдигат таксите. „Ако се бяха споразумели, нямаше да има такъв дълъг времеви интервал – от септември до февруари – да въведат такса като процент от теглената сума. Предполагам, че и другите банки ще последват техния пример”, коментира тя.

Изтъркана истина е, че през последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се превърнаха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по кредитите. Така въпреки корона кризата, когато много хора и фирми загубиха и губят работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ ръст на печалбите си. През 2021 г. печалбата на банковата система се е увеличила със 73.81% спрямо предишната, достигайки 1.416 млрд. лева.

Вижте още:  Жилищни кредити и инфлация

Как става това ли?

Ето как, примерът е от сайта на една от големите банки: „Настоящото има характер на предварително уведомление за клиенти физически лица в съответствие с изискванията на чл. 62, ал. 1 от ЗПУПС. В случай, че не приемате извършваните промени, имате право да се откажете писмено от сключения договор преди датата на влизане в сила на промените без да дължите обезщетение или неустойка за това. Банката счита, че клиентът е приел промените, ако не я е уведомил за обратното преди 01.01.2022 г.”

Значи, ако имате “близки отношения” с банка, имайте й доверие, но веднъж седмично проверявайте сайта й за изненади. 

Банката няма да ви отправи лично послание. Иначе – при увеличаване на таксите и изразено от вас недоволство, ще излезе, че  вие сте си виновни.

АТМ намаляват заради обезлюдяването

Броят на банкоматите в България намалява. Статистиката на БНБ сочи спад между 1 и 5% всяка година, като в периода 2019 и 2020 г. той е най-голям. Тази тенденция не е нова, общият брой банкомати бавно намалява от пика им през 2016 г., когато у нас има над 5750 такива активни устройства. През последните две години – противно на очакванията, процесът на премахване на банкомати расте. Което е по-необяснимо от свиването на банковите клонове в страната. Така през 2021 г. е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години.

АТМ устройствата се премахват главно от селища с намаляващо население, изолирани локации и труднодостъпни региони и това затруднява ежедневието и финансовите възможности на много българи, жители и посетители на тези райони. Възрастните хора трудно получават достъп до пенсиите си, трябва да предвиждат допълнителни разходи за транспорт и да отделят специално време, за да ходят до банкомат извън населеното си място. В условията на COVID това сe превърна в доста по-голям проблем.

Вижте още:  Оборотът на БФБ се увеличи близо 6 пъти на годишна база до 172 млн. лв. през март

Само за последната година една от банките с най-много физически клонове в България е намалила броя на локациите си с 21, а банкоматите си съкращава с 40, което в проценти е около 7% спад на банковите клонове и 5% спад в броя на АТМ устройства. Много други водещи банки също следват примера и намаляват своето присъствие на десетки места с подобни проценти. Затова в България, както и на други места по света, има необходимост от независими оператори на банкоматни мрежи, които да инсталират и поддържат АТМ устройства, особено в изолирани и труднодостъпни места, коментират експерти.

Източник: banker.bg

Източник: