агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Tesla уволни десетки служители след опит да направят синдикат

Tesla продаде предсрочно всички коли Model Y за първото тримесечие в САЩ

Десетки служители на Tesla от Gigafactory в Ню Йорк бяха уволнени, след като тази седмица опитаха да създадат синдикат, става ясно от жалба в Националния съвет по трудови отношения (NLRB) на САЩ. В писмо до ръководството на Tesla служителите обявиха план да се обединят в синдикат, който ще е първият на територията на САЩ в компанията. В писмото служителите искат от Tesla да уважава правото им да се обединят в съюз и призовава автомобилния производител да подпише Принципите за честни избори.

seo-blog7

tesla-gigafactory

Опитите за сдружаване в синдикат включват искане за по-добро заплащане, сигурност и по-малко проследяване на работното място, като е подкрепено от синдиката Workers United, известен с обединяването на работници в стотици магазини на Starbucks. След като бяха обявени намеренията във вторник, още в сряда Tesla е уволнила десетки служители от завода, включително няколко, които са били свързани с усилията за обединяване в синдикат.

В декларация до NLRB синдикатът Workers United обвини Tesla в незаконно уволнение на служителите и нарече действията „отмъщение за синдикална дейност и за обезкуражаване на синдикалната дейност“. Синдикатът поиска от борда по труда да поиска разпореждане на федералния съд, „за да се предотврати непоправимо унищожаване на правата на служителите в резултат на незаконното поведение на Tesla“.

Прочети още: Какво ще промени ChatGPT в технологиите днес?

Джаз Брисак, организатор от Workers United, който работи върху профсъюза на Tesla в Giga New York, коментира: „Това е форма на колективно отмъщение срещу групата работници, които започнаха това усилие. Целта е да сплашат всички“.

Вижте още:  Какво очаква руската икономика - смяна на икономическия режим и ирански сценарий?

Това не е първият път, когато Tesla има проблеми с NLRB и по-специално за уволнение на хора, свързани с профсъюзни движения. През 2021 г. NLRB постанови, че Tesla е нарушила трудовото законодателство, като е уволнила служител заради, както се твърди, подкрепа на синдикатите и поради туит, в който Илън Мъск заявява, че обединени в синдикатите служители ще загубят своите опции за акции като част от техния компенсационен пакет.

Прочети още: Toyota Grand Highlander e с три двигателя и 3 реда седалки

гръцки преводач Добрич

Същевременно Tesla разпродаде Model Y за първото тримесечието в САЩ предсрочно, на половината от срока, съобщава Electrek. Със значителното понижаване на цените и новия федерален данъчен кредит от $7500 за електрически превозни средства, Tesla отбеляза скок на поръчките в САЩ. Новият Model Y веднага поевтиня с 20% – от $65 990 на $52 990. Това доведе до факта, че търсенето удвои производствения капацитет.

През февруари производителят добави 1000 долара към цената на кросоувъра, но това не повлия значително на търсенето. В момента се приемат поръчки в САЩ с условието автомобилът да бъде доставен през април-юни 2023 г. В Германия, където Tesla има завод, ситуацията е малко по-добра. Доставката е планирана за март.

Източник