агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Украйна е готова да отблъсне мигрантите по границата с всички средства, включително огнестрелно оръжие

Украйна днес предупреди мигрантите, които са се струпали в съседна Беларус и се надяват да влязат в ЕС, да не преминават на нейна територия, като заяви, че те ще бъдат отблъснати с всички необходими средства, включително с огнестрелно оръжие.

Хиляди мигранти се опитват да преминат от Беларус в ЕС от месеци, но са връщани обратно от полските гранични служители и им е отказвано влизане от балтийските държави Латвия и Литва.

Върховната рада на Украйна трябва да има готовност да обяви извънредно положение в граничните области на страната заради мигрантската к…

Украйна, която граничи както с Беларус, така и с Полша, се опасява, че мигрантите може да се опитат да влязат на нейна територия, за да достигнат след това граничещите с нея държави от ЕС. “В случай на заплахи за живота и здравето на граничарите и служителите на реда ще използваме всички средства за защита, предвидени от закона, включително огнестрелно оръжие”, заяви министърът на вътрешните работи Денис Монастирски.

По-рано тази седмица Полша използва сълзотворен газ и водно оръдие по хвърлящи камъни мигранти, които се опитват да пресекат границата.

ЕС обвини беларуския президент Александър Лукашенко, че целенасочено привлича мигрантите – предимно от Близкия изток – и ги праща на границата с Полша като отмъщение за санкциите.

Някои страни, включително Полша и Украйна, обвиниха Москва, която е основният финансов и политически поддръжник на Лукашенко, че също стои зад кризата. Лукашенко и неговият съюзник руският президент Владимир Путин отхвърлиха обвиненията и разкритикуваха Полша и ЕС, че не приемат мигрантите.

Монастирски заяви днес, че Русия може да пренасочи кризата към беларуско-украинската граница. “Не изключваме възможността Русия да реши целенасочено да изпрати голям брой нелегални мигранти през Беларус на наша територия”, заяви той пред парламента. “Подготвяме се за тази ситуация систематично и задълбочено”, твърди той като добави, че ситуацията по границата засега е под контрол.

Миналата седмица Украйна заяви, че ще разположи хиляди граничари и служители по сигурността на границата си с Беларус в подготовка за потенциална криза.

Източник: