агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor’s

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

seo-blog7

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди – нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

Вижте още:  Какво да вземете в планината през зимата?

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

гръцки преводач Добрич

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Източник: