агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

В Турция влизат тайнствени парични потоци, $24,4 млрд. до август

Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на централната банка да увеличи чуждестранните резерви въпреки нарастващия търговски дефицит и слабото търсене на активи в лири.

seo-blog7

Централната банка в Анкара заяви в понеделник, че парите, които тя не може да отчете в месечните данни за платежния баланс, са се увеличили до 5,5 милиарда долара през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда долара. И двете са рекорди според данни от последните близо четири десетилетия.

В миналото централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци вероятно идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, особено когато лирата е слаба, или депозират чужда валута, която печелят от туристи.

Данните за текущата сметка включват прогнози, обикновено базирани на дългосрочни модели на разходите, и ако тези предположения вече са остарели, това може да обясни част от тазгодишния скок.

Така наречените нетни грешки и пропуски обикновено се преразглеждат, тъй като банката получава данни от международни партньори със закъснение. Въпреки това, тазгодишните числа са извън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че макар да е нормално данните за текущата сметка да показват някакъв капитал с неизвестен произход, постоянното нарастване на потоците в икономиката на Турция тази година е „проблем“.

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници са били 4,5 милиарда долара, което довело общите проходи до 16,4 милиарда долара от януари до юли. Това са около 70% от нетните грешки и пропуски през същия период.

гръцки преводач Добрич

Тайнствените входящи потоци са помогнали на централната банка да запази лирата относително стабилна от началото на годината, след като тя загуби повече от половината от стойността си в продължилия месеци спад през 2021 г.

Вижте още:  Хотелиери искат финансиране от държавата заради инфлацията

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: