агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Windows 11 ще работи само с MS акаунт и връзка с интернет

Microsoft подготвя сериозна промяна в използването на Wndows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще принуди всички потребители да регистрират акаунт в своя портал, ако искат да инсталират Windows 11 на компютрите си. Без това условие, системата просто няма да се инсталира – процесът ще бъде прекъснат. Новото изискване ще се отнася за потребители, които са избрали да работят както с Windows 11 Pro, така и с Windows Home.

За създаване на Microsoft акаунт и влизане в него е необходима активна интернет връзка. Това означава, че използването на локален акаунт при инсталиране на системата вече няма да работи, съобщи тематичният портал Windows Central. Липсата на достъп до интернет също ще лиши потребителя от възможността да работи с „прясно” инсталираната система.

„Иновацията” в Windows 11 Pro е внедрена в предварителна версия с индекс 22557, която стана свободно достъпна за участниците в програмата за бета тестване. За предстоящата промяна съобщава и официалният Windows блог на Microsoft. Има вероятност много скоро тя да стане част от стабилната версия Windows 11. Единствената опция за „спасяване” може да бъде инсталиране на ранна версия на системата, в която няма такова строго ограничение.

Windows 11 излезе официално през октомври 2021 г. и се предлага в няколко издания, само три от които са пригодени за обикновените потребители. Това са Pro, Pro за работни станции и Home. Останалите са предназначени за корпорации, IoT устройства, образователни институции и евтини компютри от начално ниво (Windows 11 SE).

Вижте още:  Назряващ проблем на криптовалутите: това са „мръсни” пари

В опит да избягат от новите ограничения на Microsoft и да не създават акаунти в портала на компанията някои потребители може да изоставят Pro версията в полза на Home с надеждата да се възползват от вратичките за заобикаляне на това изискване. Но и тук номерът няма да мине.

гръцки преводач Добрич

Задължителното създаване или активиране на акаунт в Microsoft присъстваше в Windows 11 Home веднага след пускане на системата. Тоест тези, които се нуждаят от локален потребителски профил, бяха принудени или да закупят Pro версията или да търсят начини за заобикаляне на ограниченията в самата система. В началото такива възможности наистина присъстваха в системата, но Microsoft бързо се отърва от тях.

Microsoft засега е единственият разработчик на десктоп операционни системи, който иска да премахне възможността на потребителя да работи с локален акаунт. Преките конкуренти на компанията не бързат да последват примера ѝ.

Apple все още позволява на всеки, който е закупил MacBook, Mac Pro или друг Mac, да работи с локален акаунт без никакви строги ограничения. Профилът се създава на етапа на инсталиране на системата.

Дистрибуциите на Linux в по-голямата си част също не изискват от потребителите да се откажат от локалните си профили. Chrome OS е внедрила възможност за активиране на акаунт за гост и тази функция мигрира към Chrome OS Flex – специална версия на системата на Google, която може да бъде инсталирана на всеки компютър с Windows от последните 15 години.

През януари 2022 г. делът на всички Windows системи на световния пазар възлиза на 75,5% (по данни от StatCounter). Сред тях Windows 10 е най-популярна с дял от 81,15%. Второ място заема Windows 7 (11,92%), чиято поддръжка Microsoft прекрати през януари 2020 г. След нея се нарежда Windows 8.1 (2,93%), а новата Windows 11 е на четвърто място с дял от 2,6%.

Вижте още:  ЕС и ИТ гигантите заедно срещу „омразата” в интернет

Все още не е известно как новите потребителски ограничения, които Microsoft подготвя, ще повлияят на ръста в популярността на Windows 11. Актуализации за Windows 10 ще излизат до средата на октомври 2025 г., тоест още три години и половина, и за много потребители „затягането на винтовете” от страна на Microsoft може да е причина за отлагане на прехода към нова платформа. Възможно е част от потребителите да опитат екзотиката под формата на Linux.

Източник: