агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Учат изкуствения интелект да се смее и реагира на хумор


Емпатията е една от важните функции, която учените се стремят да вложат в роботите
(снимка: CC0 Public Domain)

Японски разработчици от университета в Киото създадоха смеещ се робот с името Ерика. Очаква се този изследователски проект да подобри естествените разговори между хората и системите, базирани на изкуствен интелект.

„Ние вярваме, че една от важните функции на разговорния AI е емпатията. Затова решихме, че един от начините, по които роботът може да съчувства на хората, е да споделя техния смях”, казва д-р Коджи Иноуе от университета в Киото, водещ автор на изследването, цитиран от Гардиън.

Изследователите се опитват да научат своята AI система да се смее, като за целта я тренират на различни видове смеене – от неловко до искрено. Според учените, това ще позволи създаване на роботи със собствен характер, въпреки че реализацията може да отнеме десетилетия.

В същото време експерти от Оксфордския университет отбелязват, че робот или софтуерен алгоритъм не разбира значението на смеха и хумора, тъй като не е разумно същество от човешка гледна точка.

гръцки преводач Добрич

Роботите обаче могат да имитират такова поведение и човек да повярва, че машината с изкуствен интелект разбира неговите емоции и настроения, смятат изследователите.

Източник:

Вижте още:  Мъск иска служителите на Tesla да се връщат по офисите или да напуснат