агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Как родният бизнес може да получи средства от Фонда на фондовете?

Министърът на иновациите Александър Пулев назначи трима членове на Надзорния съвет на Фонда на фондовете. Той съществува от 7 години. Основан е през 2015 година със задача да структурира и управлява финансови инструменти по различните европейски програми в рамките на преходния програмен период.  

“Финансовите инструменти са алтернатива на грантовете. Ако те са безвъзмездни финансови инжекции, спонсорирани от Европа, то финансовите инструменти са базирани на пазарни продукти”, обясни Николай Генчев – член на Надзорния съвет на Фонда на фондовете в “България сутрин”.

Той даде пример с класически банков продукт – ако той е кредит за бизнеса, то с помощта на конкретните финансови инструменти, може да станат по-достъпни за фирмите. Гостът обясни и възможните подходи, по които бенефициентите могат да се възползват.

“Един от възможните подходи е да се обърнете към някой от фондовете за дялово инвестиране в иновативни стартъпи. Можете да получите пари от тях. Директно от Фонда на фондовете няма да получите средства, той работи с инвестиционни посредници. Ние достигаме до 2300 крайни бенефициенти само към момента. Подкрепили сме 2500 проекта. Всички са директни клиенти на наши партньори”,  заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Фондът на фондовете се захранва със средства от европейските програми. В предходния програмен период Фондът на фондовете има 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс, по-голямата част са европейски пари, но има и такива, съфинансиране от българския държавен бюджет.

“Едни от нейните плюсове на финансовите инструменти е, че в допълнение на публичния ресурс, се мобилизира и частен ресурс. Към тези 1 млрд. и 200 млн. лева има млрд. лева частен ресурс – задължително условие. По изтичащия програмен период имаме 2,2 млрд. лв. ресурс, който стига до крайните бенефициенти. По-голямата част вече е стигнала, но има още за усвояване през следващата година”, подчерта Генчев.

Вижте още:  Бил Гейтс иска да изледе от списъка с най-богатите хора, ще се откаже от парите си

Източник: