агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Парламентът на ЕС одобри правилата за лицензиране на криптовалути

Стейбъл койните вече са официално платежно средство и се считат за електронни пари

Току що MICA (Markets in Crypto-assets Regulatiin) беше гласуван. Гласуването разчиства пътя за влизане в сила на историческия регламент MiCA през 2024 г. В четвъртък законодателите в Европейския съюз гласуваха с 517-38 гласа в полза на нов режим за лицензиране на криптовалути – MiCA, при 18 отсъстващи, с което се превърна в първата голяма юрисдикция в света, която въвежда цялостен закон за криптовалутите.

Европейският парламент също така гласува с 529-29 гласа в полза на отделен закон, известен като Регламент за прехвърляне на средства, който изисква от криптооператорите да идентифицират клиентите си в опит да спрат прането на пари, с 14 въздържали се.

Прочетете още: Облагане на доходите на физически лица от търговия с акции

Гласуването последва дебатите в сряда, в които законодателите до голяма степен подкрепиха плановете да накарат доставчиците на крипто портфейли и борси да търсят лиценз, за да работят в целия блок, и да изискват от емитентите на стабилни монети, обвързани със стойността на други активи, да поддържат достатъчни резерви.

С този туйт Mairead McGuinness от Европейската комисия определи гласуването като “първо в света” за крипто правилата.

“Ние защитаваме потребителите и опазваме финансовата стабилност и целостта на пазара”, заяви Макгинес. “Правилата ще започнат да се прилагат от следващата година”.

В изявление, публикувано от Европейския парламент, Щефан Бергер, депутатът, който водеше преговорите по закона, заяви, че правилата поставят ЕС “в челните редици на икономиката на токените”.

Прочетете още: Bitcoin отбеляза ръст с 80% и надхвърли 30000 долара

Вижте още:  Не на шега - от днес се премахва данък „лихва“

“Европейската индустрия за криптоактиви разполага с регулаторна яснота, която не съществува в страни като САЩ”, каза Бергер. “Секторът, който беше увреден от срива на крипто борсата FTX, може да си възвърне доверието”.

Регламентът за пазарите на криптоактиви беше предложен за първи път от Европейската комисия през 2020 г., а за да влезе в сила, трябва да бъде одобрен от парламента и Съвета на ЕС, който представлява държавите членки на блока. Основните му разпоредби започват да се прилагат малко повече от 12 месеца след публикуването му в официалния вестник на ЕС, вероятно през юни.

Източник