агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Какво означава Bitcoin halving и как това се отразява върху цената на BTC

След всеки Bitcoin halving цената на BTC тръгва нагоре

Тази статия има за цел да обясни концепцията на Биткойн халвинг, значението ѝ в мрежата на Биткойн и потенциалното ѝ въздействие върху цената на Биткойна.

seo-blog7

Биткойн е най-успешната криптовалута, което до голяма степен се дължи на изобретателността на нейния дизайн. Комбинацията от икономически стимули, съчетана с усъвършенствана криптография, иновативен консенсусен протокол и твърдо кодирана парична политика, позволи на Биткойн да се превърне в нов вид пари, които според мнозина превъзхождат съществуващите валути.

Прочетете още: Биткойн направи връх на $45000 за първи път от близо две години

Един от съществените аспекти, който определя дългосрочното развитие на цената на Биткойн, е известен като “Bitcoin halving“, която спомага за създаването на дезинфлационен натиск върху цифровата валута.

bitcoin-halving

Съдържание:

  1. Какво означава Bitcoin halving?
  2. Как работи?
  3. История
  4. Кога е следващото събитие на Bitcoin halving?
  5. Какво се случва, когато биткойн се намали наполовина?
  6. Какъв е ефектът от намаляването на цената на Биткойн на половина?

Какво означава Bitcoin halving?

Това е събитие, което се случва в мрежата на Биткойн, при което възнаграждението за успешно добиване на нови блокове се намалява наполовина на редовни интервали. Събитието halving намалява възнаграждението, което миньорите на Биткойн получават за валидиране на трансакции, с 50%, като по този начин се забавя скоростта, с която новите биткойни навлизат на пазара.

гръцки преводач Добрич

Прочетете още: AI вече измества и инфлуенсърите

Половинките се случват на всеки 210 000 изкопани блока, което се случва приблизително на всеки четири години и ще продължи до 2140 г., когато ще се случи 32-рата половинка. Дотогава Биткойн ще е достигнал максималното си предлагане и тогава миньорите ще бъдат възнаграждавани само чрез такси за транзакции, плащани от потребителите като стимул за потвърждаване на транзакции.

Когато Биткойн стартира, възнаграждението за добив на всеки блок беше 50 BTC, а в рамките на четири години бяха добити над 10,5 милиона BTC. Оттогава възнаграждението е намалено на 6,25 BTC след три успешни халвинга.

Bitcoin halving е една от най-значимите концепции на биткойн токеномиката (икономическите принципи и процеси, които регулират поведението и стойността на дадена криптовалута), тъй като осигурява прогресивен поток от биткойни на пазара, като същевременно запазва максималното предлагане на 21 милиона. Към момента на написване на този текст са добити 19,53 милиона BTC (93%), като остават само 1,47 милиона BTC, които трябва да бъдат добити през следващите 116 години.

Как работи намаляването на Биткойн наполовина?

Тъй като механизмът за намаляване на стойността на Биткойн наполовина е вграден в софтуера, той се извършва автоматично и не разчита на трета страна или централен орган. Когато в мрежата на Биткойн възникнат трансакции, те се подреждат в групи, наречени блокове, а миньорите получават възнаграждения за успешно валидиране на трансакциите в даден блок. За всеки 210 000 блока, които са добити, протоколът на Биткойн автоматично намалява наполовина възнаграждението, което добиващите получават.

Прочетете още: Jim Cramer: Bitcoin Can’t Be Killed — It’s a Technological Marvel That Is Here to Stay

Вижте още:  Πapaмeтpитe нa нoвия дъpжaвeн дълг пpoдължaвaт дa ce влoшaвaт

Досега е имало три пъти намаляване на стойността на Биткойн наполовина. Първото се състоя през 2012 г., когато бяха добити 210 000 блока, като възнагражденията за блоковете бяха разделени от 50 BTC на 25 BTC. Второто се случи през 2016 г., когато беше добит 420 000-ият блок, в резултат на което наградата беше 12,5 BTC. През май 2020 г. имаше трето намаляване наполовина, което допълнително намали възнагражденията за добив до 6,25 BTC. Последното намаляване наполовина ще се състои през 2140 г., като тогава системата за възнаграждения ще премине само към такси за транзакции.

Как се добиват биткойни?

Биткойн функционира в децентрализирана среда, което означава, че няма централен орган, който да обработва трансакциите и да гарантира честността на потребителите. За да се справи с този проблем, Биткойн използва процес, наречен криптодобив, за потвърждаване на трансакциите.

Прочетете още: Crypto Market Outlook 2024

Използва се консенсусен механизъм за доказване на работа (PoW), при който възлите в мрежата (наречени миньори) решават сложни математически задачи, за да бъдат възнаградени с нови единици биткойн.

След като трансакцията бъде потвърдена и верифицирана от миньорите, тя се добавя към блок, който става част от блокчейна на Биткойн и не може да бъде премахнат. Възнаграждението за блока се дава на миньора в замяна на неговото време и усилия, при условие че блокът е приет от поне 51% от възлите на мрежата. Чрез тази процедура се въвеждат нови биткойни в обращение. Понастоящем миньорите на Биткойн получават 6,25 BTC като блоково възнаграждение в допълнение към таксите за транзакции.

При първоначалното създаване на Биткойн всеки можеше да участва в добива чрез персонален компютър, но с течение на времето мрежата се разшири и трудността на добива нарасна, което доведе до използването на мощен хардуер като графични процесори и ASIC. Някои миньори обединяват изчислителната си мощ, за да могат по-бързо да печелят награди.

История на намаляването на Bitcoin наполовина

От създаването на Биткойн през 2009 г. досега е имало три халвинга:

Първото намаляване на стойността на Биткойн на половина през 2012 г.

По време на първото намаляване на Биткойн наполовина имаше опасения за това как икономиите на Сатоши ще повлияят на разрастването на Биткойн: дали ще ограничат инфлацията, или ще означават край за криптовалутата? Някои твърдяха, че ограниченото предлагане и събитията с халвинг предлагане могат да доведат до дефлация и намаляване на стойността на Биткойн, докато други смятат, че това може да насърчи недостига и да повиши цената.

След намаляването наполовина на 28 ноември 2012 г., при което възнаграждението за блок на Биткойн беше намалено от 50 на 25 BTC, цената на един BTC се изстреля от 12 долара на 1032 долара (повече от 8500%) за по-малко от година. Това значително увеличение на стойността се дължи на комбинация от фактори, включително повишено търсене от страна на инвеститори и спекуланти, нарастващо приемане на Биткойн като легитимна форма на валута и възприемане на недостиг поради събитието за намаляване на цената наполовина. Освен това намаленото блоково възнаграждение означаваше, че се създават по-малко биткойни, което допълнително допринесе за увеличението на стойността. До този момент бяха добити 210 000 блока и бяха освободени половината от 10,5 милиона биткойна в обращение.

Вижте още:  Недостатъчната информираност е водещата причина да не сключваме застраховка „Живот“

Второто намаляване на Биткойн наполовина през 2016 г.

Общността на криптовалутите очакваше с нетърпение датата на това второ половинчато понижение. Освен това Биткойн печелеше одобрение и популярност сред инвеститорите, което доведе до краткосрочно увеличение на цената преди датата на половинчатото разделяне на 9 юли.

Когато беше добит 420 000-ият блок, възнаграждението за блок на Биткойн отново беше намалено наполовина – до 12,5 BTC. По това време биткойнът се търгуваше на цена от 651 USD. Биткойн преживя свободно падане само няколко седмици след намаляването наполовина. Това обаче беше само пауза преди експоненциалното покачване, тъй като цената на един биткойн достигна исторически връх от 20 089 щатски долара, 526 дни след намаляването наполовина.

Трети Bitcoin halving през 2020 г.

Третото половинчато поевтиняване се случи на фона на няколко несигурности, особено на въздействието на кризата COVID-19, която предизвика срив на цената на биткойн през март. Въпреки това икономиите на Сатоши се оказаха забележителни, тъй като Биткойн бележи възходяща тенденция.

На 11 май възнаграждението за блок беше намалено наполовина – от 12,5 на 6,25 при 630 000-ия блок. По това време Биткойн се търгуваше за около 8 787 USD/BTC. 18 месеца по-късно Биткойн достигна най-високата си стойност от около 66 000 USD.

Кога е следващото събитие Четвърти Bitcoin halving?

Четвъртото намаляване на стойността на Биткойн наполовина се очаква да се случи в средата на април 2024 г. Тъй като половинчатите намаления се случват на всеки 210 000 блока, половинчатото намаление през 2024 г. ще се състои в блок 840 000, при което блок-възнаграждението за миньорите ще бъде намалено с 50% – от 6,25 BTC на 3,125 BTC.

Какво ще се случи, когато биткойн се понижи наполовина?

Основната и най-забележима промяна, която настъпва по време на намаляването на Биткойн наполовина, е намаляването на възнаграждението за добив. Възнагражденията на миньорите на биткойн за успешно добиване на нов блок се намаляват наполовина. Броят на новосъздадените биткойни, които влизат в обращение, се намалява наполовина.

Тъй като възнаграждението за блок се намалява с 50%, скоростта, с която се генерират нови биткойни, намалява. Този намален ръст на предлагането води до по-ниска инфлация за криптовалутата.

С продължаването на халвингите през 4 години мрежата постепенно се доближава до това максимално предлагане. Когато максималното предлагане бъде достигнато, миньорите вече няма да получават блокови награди под формата на новоизтеглени биткойни, а таксите за транзакции ще бъдат основният източник на стимули за миньорите.

В миналото намаляването на цената на Биткойн на половина е водило до повишаване на цената през следващите месеци. Въпреки че миньорите получават по-малко биткойни за усилията си, последвалото увеличение на цената е помогнало да се покрият всички потенциални загуби. Тъй като обаче възнагражденията все още намаляват, намаляването наполовина може да не доведе до значително увеличение на цената, което ще принуди някои миньори да напуснат мрежата.

Вижте още:  Дават ли възможност пазарите на България и Румъния за защита от инфлацията?

Награди за намаляване на възнагражденията на биткойн наполовина през годините

Какво се случва след последното намаляване на стойността на Биткойн наполовина?

Биткойн халвингът ще бъде прекратен, когато Биткойн достигне максималното си предлагане от 21 милиона BTC. В този момент миньорите вече няма да получават блокови награди под формата на новоизтеглени Биткойни.

Вместо това миньорите ще бъдат стимулирани да продължат да валидират трансакции чрез възнаграждение от таксите за трансакции, плащани от потребителите. Като се има предвид колко голяма е мрежата на Биткойн в този момент, таксите за транзакции по веригата ще бъдат високи, като възнаграждават миньорите за това, че продължават да поддържат мрежата.

Ефектът от намаляването на цената на биткойн наполовина

Събитията, свързани с намаляване на цената на Биткойн наполовина, в миналото са били свързани с повишаване на цената. Това е така, защото намаленият темп на създаване на нови биткойни може да предизвика недостиг, което потенциално да повиши търсенето и в резултат на това – цената. Важно е обаче да се помни, че пазарната динамика се влияе от различни фактори и движението на цените може да бъде сложно.

Един поглед върху последните три халвинга показва, че значителното покачване на цените обикновено започва след шест до дванадесет месеца. Също така преди събитие за халвинг цената на Биткойн има тенденция да се повишава, тъй като инвеститорите очакват ценово рали след халвинга.

Въпреки това не е сигурно дали по време на следващото намаление ще настъпи покачване на цените, тъй като обстоятелствата около тези събития не са същите.

Добро или лошо е намаляването на цената на Биткойн наполовина?

Половинчатото поевтиняване е една от основните икономически причини, които привличат инвеститорите към Биткойн. Това е така, защото за разлика от фиатните валути, които са обречени на инфлация поради постоянно увеличаващото се предлагане, Биткойн е ограничен до максимална стойност на предлагането и половинчатите продажби намаляват процента на инфлация.

Bitcoin halving се счита за добър икономически модел, тъй като създава дезинфлационен натиск върху цифровата валута, като спомага за увеличаване на стойността ѝ с течение на времето (при условие че търсенето на Биткойн продължава да нараства).

Въпреки това Биткойн е обект на редица критики, тъй като неговият дизайн на половинчатост и ограничаване на предлагането насърчава потребителите да държат (или дори да трупат) своите токени, без да ги харчат, с надеждата за значително увеличение на цената. Тази култура, известна още като HODLing, е причината някои да смятат Биткойн за инвестиция, а не за транзакционна валута.

В заключение, дали намаляването на Биткойн наполовина се разглежда като положително или отрицателно, зависи от индивидуалните гледни точки и от по-широкия икономически и пазарен контекст. То е основна част от дизайна и паричната политика на Биткойн и последиците от него могат да бъдат различни за различните заинтересовани страни, включително миньори, инвеститори и потребители. Някои го разглеждат като силна страна, която отличава Биткойн, докато други могат да видят потенциални недостатъци.

Превод от https://www.axi.com/int/blog/education/cryptocurrencies/bitcoin-halving