агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Не пандемията социалните мрежи навредиха на психиката на хората

Статистики от целия свят насочват към твърдението, че менталното здраве на хората се е влошило след започването на пандемията.

seo-blog7

Според множество проучвания социалните мрежи допринасят това да се случва.

Глобално социалните мрежи са място, от което можеш да извличаш различна информация, да се свързваш и да комуникираш с хора. Също така могат да бъдат полезни при изграждане на ефективна платформа за бърз достъп на данни при национална или световна криза.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората с психични разстройства драстично се е увеличил.

По време на пандемията от COVID-19 Центровете за контрол и превенция на заболяванията публикуват доклад, който представлява анкета на възрастни хора от САЩ.

От участниците 31% съобщават за симптоми на тревожност или депресия, 13% са започнали или са увеличили употребата на различни субстанции, 26% съобщават за симптоми, свързани със стреса, при 11% са налични мисли за самоубийство.

Наблюдава се различно влияние на пандемията върху психичното здраве на отделните хора, като някои расови и етнически групи са непропорционално засегнати от пандемичния стрес.

Доклад публикуван в Frontiers in Psychology, коментира връзката между заплахите от пандемията и чувството на тревожност и притеснение сред обществото.

гръцки преводач Добрич

Тези чувства на тревожност при хората могат да бъдат повлияни от предоставяната им информация.

Според проучване на Pew Research Center, проведено между 31 август и 7 септември 2020 г., около 53% от възрастните в САЩ получават новини от социалните мрежи.

Социалните мрежи могат да подпомогнат ефективното и бързо разпространение на здравна информация в целия свят. Въпреки това споделената информация понякога може да бъде неточна или подвеждаща.

Пример за такива неточности са описани от Journal of Medical Internet Research, които наблюдават публикации в мрежата в периода преди март 2019 г. и отбелязват, че най-много неточна информация относно тютюнопушенето и наркотиците се предоставя от Twitter.

Според друго проучване опитите за намаляване на разпространението на неточна или подвеждаща информация, чрез проверка на фактите и маркирането на публикации с неточности, могат да подпомогнат за намаляване на влиянието на тази информация при хората.

Вижте още:  Сертификатите за ваксинация на 93 000 българи ще са невалидни след 1 февруари в ЕС

Заради прекалено скорошното развитие на пандемията от COVID-19, учените все още не са разгадали напълно всички въпроси, засягащи вируса и поради тази причина потока от неточна информация в социалните мрежи е голям.

Проучване на Китай включва 512 студенти, в периода от 24 март до 1 април 2020 г., с цел да определи дали социалните медии са навредили на психичното им здраве по време на пандемията COVID-19.

Резултатите показват връзка между по-честото използване на социалните мрежи и повишения риск от депресия. Освен това наблюдават, че постоянната експозиция на негативни новини и публикации допринася за риска от депресия при някои хора.

Според проучване публикувано в сп. Globalization and Health неспиращия поток от информация за новозаразени и смъртни случаи от COVID-19 може да повлияе върху психичното ни здраве.

Още едно изследване появило се в Journal of Medical Internet Research, коментира появата на повишено психосоциално изразяване по време на пандемията.

Това означава, че повече хора изразяват емоциите си, както положителни, така и отрицателни, и получават подкрепа от другите. В резултат на това стигмата около психичното здраве може да намалее.

Нововъзникващите изследвания, които адресират влиянието на социалните мрежи върху психичното здраве на някои потребители, налага инициацията на положителни промени.

Пример за такава промяна е социалната мрежа TikTok, която на 14 септември 2021 г. обяви нови функции за своите потребители, които могат да подпомогнат осигуряването на ресурси и информация, целяща превенция на самоубийствата.

Учените коментират сериозната необходимост от регулацията на циркулиращите данни в социалните мрежи, които повлияват психичното здраве на някои хора по света.

Източници:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.567379/full

https://www.jmir.org/2021/1/e17187/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536964/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0740624X21000277

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7690250/

https://newsroom.tiktok.com/en-us/new-resources-to-support-well-being

Източник:

Вижте още:  Коронавирусът в България: Без особена промяна в данните, заразата продължава да отстъпва