агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нови температурни рекорди в Западна Европа

След най-топлата нощ в Обединеното кралство, Метрологичната служба съобщи, че по обед на летище Хийтроу в Западен Лондон е регистрирана температура от 40,2°C – невиждани за страната стойности.

seo-blog7

Предишният абсолютен температурен рекорд на Великобритания от 38, 7°C, поставен през 2019 г. в Кеймбридж в Източна Англия, вече беше счупен по-рано днес.

“За първи път в историята 40 °С бяха временно надхвърлени в Обединеното кралство”, заяви метеорологичната агенция Met Office, като предупреди, че “температурите все още се покачват на много места”.

Експертите обвиняват изменението на климата за последната гореща вълна и отбелязват, че зачестилите екстремни метеорологични условия само ще се влошават през следващите години.

Високите температури предизвикаха безпрецедентна червена тревога за екстремни горещини в голяма част от Англия, където на места железопътни линии бяха затворени като предпазна мярка, а в някои райони бяха затворени и училищата.

Всички влакове от обикновено оживената лондонска гара Кингс Крос бяха отменени, което остави много пътници в затруднено положение.

„Малко е разочароващо”, казва американската туристка Дебора Бърн, която се опитва да стигне до Шотландия.

Министърът на транспорта Грант Шапс призна, че голяма част от британската инфраструктура “просто не е пригодена за тази температура”, пътните настилки и пистите се топят, а релсите се огъват.

гръцки преводач Добрич

Тим Уейнрайт, главен изпълнителен директор на благотворителната организация WaterAid, заяви, че ситуацията трябва да бъде “предупредителният сигнал, от който светът се нуждае, за да спре изменението на климата да отнема още човешки животи”.

Горски пожари

В понеделник в западните градове на Франция бяха регистрирани най-високите температури в историята на страната, съобщи националната метеорологична служба.

Вижте още:  Чернигов спа спокойно

В западния регион Бретан, който обикновено е хладен и често е влажен през лятото, в понеделник бяха отчетени нови рекордни стойности над 40°C.

Въпреки че днес по-хладният въздух от Атлантическия океан предложи известен отдих, десетки департаменти остават в оранжев режим на готовност, като в източната и южната част на страната все още се очаква температурите да надхвърлят 40°C, а на места се прогнозират силни гръмотевични бури.

Горещата вълна – втората, която обхваща части от Европа през последните седмици, допринесе за смъртоносни горски пожари във Франция, Гърция, Португалия и Испания, които унищожиха огромни площи земя.

Пожарникарите в югозападната част на Франция все още се борят да овладеят два мащабни пожара, които причиниха големи разрушения и принудиха десетки хиляди хора да напуснат домовете си.

Близо 1700 пожарникари от цялата страна, подпомагани от значителни въздушни ресурси, се борят с двата пожара, които досега са изпепелили повече от 19 000 хектара гори.

“Сърцераздирателно е”, казва Патрик Давет, кмет на Ла Тесте дьо Бух, където се е разразил един от пожарите, довел до масова евакуация.

“От икономическа гледна точка това ще бъде много трудно за тях и за града, защото ние сме туристически град и се нуждаем от (туристическия) сезон”.

В областта Финистер в Бретан стотици пожарникари, специализирани автомобили и самолети за водни бомбардировки се бореха с пламъците.

Смъртни случаи

В Испания почти 10 дни след последната гореща вълна и днес продължиха да бушуват повече от дузина пожари, включително в северозападната провинция Замора, която вече преживя огромен пожар миналия месец.

Известна като един от най-големите резервати за вълци в Европа, тя изпепели близо 30 000 хектара земя по време на пожара през юни.

Вижте още:  Призоваха ООН да проведе специална сесия заради Иран

Тази седмица оттам трябваше да бъдат евакуирани близо 6000 души, след като пламъците унищожиха няколко хиляди хектара ливади и гори, съобщиха регионалните власти.

Железопътният трафик между Мадрид и Галисия в северозападната част на страната остана спрян след пожари от двете страни на релсите.

Няколко души загинаха през последните дни в резултат на пожарите, а отделно от това офис служител на 50 години почина от топлинен удар в Мадрид.

В Португалия повече от 1400 пожарникари се бореха с пожари в централната и северната част на страната, въпреки ясното понижение на температурите през последните дни.

Двойка на около 70 години загина в понеделник, след като излетя от пътя, опитвайки се да избяга с колата си от пламъците.

Почти цялата страна е в състояние на повишена готовност за горски пожари въпреки лекото понижение на температурите, които миналия четвъртък достигнаха рекордните за юли 47°C.

Пожарите вече са отнели живота на други двама души, ранили са около 60 човека и са унищожили между 12 000 и 15 000 хектара земя.

Жега

На други места в Белгия, близо до френската граница, температурите на места може да надхвърлят 40°C, което накара Кралския метеорологичен институт да обяви най-високата си степен на предупреждение.

Големи държавни музеи, предимно в Брюксел, предприеха необичайната стъпка да предложат днес безплатен достъп на хората над 65 години, за да им помогнат да се охладят.

Може би ще стигнем до 40 градуса по Целзий, но вероятността вече изглежда по-малка, отколкото изглеждаше на 15 юли. Това посочи климато…

В Германия се очакваше температурите в западната част на страната да достигнат до 40°C.

Вижте още:  В Полша почина бременна жена, жертва на закона срещу абортите

В понеделник двама пожарникари бяха ранени, докато потушаваха горски пожар в планински район в провинция Саксония.

Горещото лято досега породи опасения от засушаване, като председателят на Асоциацията на германските фермери предупреди за “големи загуби” в производството на храни.

Хенинг Крист, който отглежда пшеница и други култури в провинция Бранденбург, заяви пред АФП, че стопанството му е с 20 % под средния годишен добив.

“От месеци почти нямаме дъжд, съчетан с високи температури”, каза той.

“До известна степен сме свикнали със сушата и сухите периоди, но тази година беше много необичайна”.

Източник: